Preskočite na glavni sadržaj

Pilot program Vijeća Europe za koprodukciju serija otvara natječaj za projekte i partnerstva

Vijeće Europe, koje upravlja fondom za potporu kulturi Eurimages, uvodi novi trogodišnji pilot program potpore za visokokvalitetne serije strukturirane kao međunarodne koprodukcije. Cilj je osnažiti neovisne producente i njegovati nove suradnje.
vrijeme: 04.10.2023. - 31.10.2023.
url: https://www.coe.int/en/

Trinaest zemalja, putem četrnaest ministarstava i nacionalnih fondova, okupilo se kako bi financijski poduprlo ovu novu priliku za producente serija.
 
Program obuhvaća dva poziva, jedan za projekte i drugi za partnerstva.
 
Potpora za koprodukciju serija Vijeća Europe olakšava financiranje završne faze koprodukcija serija nudeći dodatnu (top-up) potporu u iznosu od 250.000 ili 500.000 EUR. Potpora je osmišljena za koprodukcije između nezavisnih producenata iz zemalja sudionica i onih u drugim državama članicama fonda Eurimages te potiče blisku suradnju s prikazivačima i/ili servisima za streaming.
 
Poziv je trenutno otvoren, a ovogodišnji rok za prijave je 31. listopada 2023. Daljnji pozivi bit će objavljeni 2024. i 2025. godine. Tekst poziva nalazi se OVDJE.
 
Serija mora biti igrano, animirano ili dokumentarno djelo ili bilo koja kombinacija ovih rodova, po originalnoj priči ili adaptacija u bilo kojem od žanrova.
 
Četiri koprodukcijska sajma za serije bit će domaćini Nagrade za koprodukcijski razvoj serija Vijeća Europe, od kojih će svaka od nagrada biti u vrijednosti od 50.000 EUR. Svaki od sajmova odabranih putem poziva na suradnju potpisat će ugovor o partnerstvu za jednokratnu dodjelu nagrade u periodu od 1. siječnja 2024. do 20. prosinca 2024. Sajmovi se mogu prijaviti od 2. listopada 2023., a rok za podnošenje prijava je 17. listopada 2023. Idući natječaj za partnerstva predložen je za 2024., i odnosi se na sajmove u 2025. godini. Tekst poziva nalazi se OVDJE.
 
Godine 2021., tijekom mađarskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, skupina ključnih predstavnika europskog sektora produkcije serija sastala se u Budimpešti kako bi raspravljala o prilikama u toj grani umjetničke proizvodnje. Očuvanje nezavisne produkcije, povećanje raznolikosti u europskim dramskim serijama i iskorištavanje potencijala međunarodne suradnje bile su središnje teme njihove razmjene.
 
Točno dvije godine kasnije, pokretanje ovog novog pilot programa pruža konkretnu podršku ovim ciljevima, zagovarajući zajedničke vrijednosti – ne samo financijske, već i kreativne – kroz koprodukciju. Program nudi novu mogućnost za neovisne producente serija koji žele iskoristiti fleksibilne financijske strategije koje odgovaraju njihovom dinamičnom miljeu, i potiče sudjelovanje svih pružatelja audiovizualnih medijskih usluga u proizvodnji i distribuciji kulturno raznolikih priča koji će biti zapažene diljem svijeta.
 
Pilot program Vijeća Europe za koprodukciju serija trenutno podupiru Ministar medija Flandrije, Ministarstvo Federacije Valonije i Bruxellesa (Le Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles), Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture Estonije, Ministarstvo kulture Grčke, mađarski Nacionalni filmski institut, Luksemburški filmski fond, Nizozemski filmski fond, Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije, portugalski Filmski i audiovizualni institut, Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo kulture Slovačke, Ministarstvo kulture Slovenije i španjolski Institut za kinematografiju i audiovizualne umjetnost (Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales - ICAA).
 
Originalan tekst na engleskom jeziku pronađite na stranici Vijeća Europa, a sve detalje o oba natječaja OVDJE.
 
Izvor: HAVC