Preskočite na glavni sadržaj

Online simpozij na temu 'Budućnost moderne baštine: između očuvanja i inovacija'

Online simpozij na temu 'Budućnost moderne baštine: između očuvanja i inovacija', u organizaciji Bacača Sjenki, održat će se 21. studenog 2020.
vrijeme: 21.11.2020.
url: https://www.facebook.com/bacaci.sjenki/

Vrijeme: 12: 45h - 18: 45h CET
Zoom poveznica na simpozij: https://us02web.zoom.us/j/87537686268
Uživo na Facebooku
Službeni jezik simpozija je engleski
Više o simpoziju, rasporedu panelista I cijelom programu Pametniji Grad 2 možete vidjeti ovdje
 
Predavači: arh. Sheridan Burke, Sydney; doc. sc. Ruben Arevshatyan, Yerevan; arh. Rusu Dumitru, Bucharest; arh. Dejan Todorović, Belgrade; arh. Riitta Salassie, Helsinki; ass. prof. doc. sc. Sandra Uskoković, Dubrovnik; Boris Bakal, Zagreb; arh. Aziza Chaouni, Toronto; arh. Kyle Normandin, New York; arh. Gunny Harboe, Chicago.
 
O projektu Pametniji Grad:
 
„Pametniji grad“ je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj (konferencija, radionica, filmske projekcije, izložbe) u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera (Oris – kuća arhitekture, DAZ - Društvo arhitekata Zagreba, Urania, Kinoteka, Projekt Cined, FRU, Supervizuelna, Greta Galerija, Projekt Zidne Novine) čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada te usporedi i suprotstavi mišljenja o tome što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život, korisnijim za sve građane.
 
Organizatori o simpoziju:

Posljednjih smo godina svjedoci naglog širenja u području kulturne baštine širom svijeta koje uključuje raznolike rasprave o mehanizmima i posljedicama sudjelovanja zajednice. Ovaj je trend u prvi plan stavio rasprave o tome tko je vlasnik prošlosti, tko ima znanje i kako se vrijednosti baštine mogu učinkovitije dijeliti sa zajednicama, koje potom pripisuju značenje i vrijednost materijalima baštine.
 
Simpozij Budućnost moderne baštine: između konzervacije i inovacije odvija se u kontekstu evolucije studija kulturne baštine i to od „stručnog pristupa“ 20. stoljeća do „pristupa usmjerenog na ljude i zajednicu u 21. stoljeću“, a njegova tema ima za cilj angažirati se kritički, s često navedenim ciljevima baštine, kako bi se razmatralo naslijeđe koje ostavljamo budućim generacija.
 
Budućnost se u dualističkom pristupu često vidi i kao prijetnja ali i kao sredstvo za inovacije. Suočeni danas s sadašnjošću neizvjesnosti (pandemija COVID-19), globalnom krizom i klimatskim promjenama, sve smo više i više suočeni s potrebom kreativnog promišljanja prošlosti (za našu budućnost).
 
Ako počnemo ozbiljno ispitivati ove orijentacije, tada postaje moguće o baštini razmišljati kao o nizu aktivnosti koje se usko bave sastavljanjem, izgradnjom i dizajniranjem budućih svjetova (Harrison, 2020: 4). U takvim svjetovima očuvanje baštine ne bi bilo samo sebi svrhom; to bi jednostavno bio korak na putu ka većoj javnoj dobrobiti.
 
Sjednice predstavljaju glavni sadržaj programa simpozija i navedene su po podtemama. Prezentacijama grupiranim u tri podteme s globalnog Sjevera i Juga, ovaj virtualni simpozij ima za cilj promišljati o predviđanjima moguće budućnosti i ulozi inovacija u procesu stvaranja baštine – i to u ovom slučaju Moderne baštine. Reflektirajući se na ovaj navedeni izazov, kroz ovaj simpozija ćemo nastojati “napraviti korak naprijed” gdje će istraživači, praktičari i predstavnici zajednice pokušati osmisliti novu suradnju za ovo današnje prilično nestabilno vrijeme.
 
Stoga se nadamo da će simpozij “Budućnost moderne baštine” stvoriti prostor za promjenu vrijednosti i različitih glasova, u trenutnom kontekstu niza procesa prostornih i društvenih transformacija, koje smatramo ključnim za baštinsku praksu u 21. stoljeću.