Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za odabir kustosa/-ice u sklopu projekta NOVAci 2024. (Rok: 5.4.2024.)

Udruga Što, kako i za koga / WHW i POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene četvrtu godinu provode izložbeni projekt NOVAci. Cilj NOVAka je omogućiti pov. umjetnosti, umjetnicima/-cama te ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju.
vrijeme: 26.02.2024. - 05.04.2024.
url: https://www.whw.hr/

Putem javnog natječaja bit će odabrana kandidat_kinja ili kolektiv koji će kroz realizaciju kurirane izložbe imati priliku steći praktična iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen svim zainteresiranima koji žele steći kustosko iskustvo, bez obzira na smjer obrazovanja.

S obzirom na nedostatak ovakvog tipa programa unutar obrazovnih institucija, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za kustos_ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustos_icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, produkciju umjetničkih radova, dodatnog fundraisinga, pisanja najave izložbe, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Natječaj je otvoren za buduće kustos_ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske bez značajnijeg iskustva kuriranja izložbi. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa koje aktivno promišljaju medij izložbe. Natječaj nije tematski ograničen ali posebno ćemo obratiti pažnju na prijave koje podupiru rad domaćih mladih umjetni_ica, zatim projekte koje istražuju odnos umjetnosti i ekologije te prijave koje uključuju queer i feminističke umjetničke prakse. Budžet za realizaciju uključuje honorar za kustos_icu i umjetni_ce, materijalne troškove realizacije izložbe, honorare za ostale suradnik_ce, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.

Prijava treba sadržavati:

▸ Podatke o kustosu_ci/kustoskim kolektivu: Ime/imena autora_ica, adresa, telefon i email (jednog) od autora_ice, životopis svih autor_ica
▸ Tekstualni/vizualni prilog: Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe s kojom bi se kustos_ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika (maksimalno do 4 umjetnika) te odabrane

Rok za predaju prijava je petak, 5/4/2024.

Prijave na natječaj primaju se putem ovog formulara, a upite vezane uz natječaj možete poslati na mail: ana.kovacic.whw@gmail.com. Žiri će na natječaju izabrati samo jedan kustoski koncept koji će u studenom 2024. godine biti predstavljen na izložbi u Maloj dvorani Jedinstva, Pogon.

Sve prijave koji su poslane izvan spomenutog roka te prijedlozi s nepotpunom dokumentacijom neće se razmatrati. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni najkasnije mjesec dana nakon zatvaranja natječaja na internetskim stranicama WHW-a i Pogona te na društvenim mrežama.

Izvor: WHW