Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za 7. Zagrebački ljetni likovni salon 2023. s temom 'Sloboda' (Rok: 18.5.2023.)

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb sedmu godinu zaredom organizira ”Zagrebački ljetni likovni salon”, koji će se održati u srpnju 2023. u Galeriji Kontrast u Zagrebu, pod nazivom '7. Zagrebački ljetni likovni salon 2023 – Sloboda'.
vrijeme: 20.03.2023. - 18.05.2023.
url: https://hdlu-zagreb.hr/

Osim ‘realne’ izložbe u galeriji Kontrast, na 7. Zagrebačkom ljetnom likovnom salonu imati ćemo i veliku prateću virtualnu izložbu na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici”, a na kojoj ćemo, uz autore koji izlažu u Galeriji Kontrast, predstaviti i radove svih ostalih umjetnika čiji rad odgovara konceptu salona, a koji zbog prostornih ograničenja nisu stali na ‘realnu’ izložbu u galeriji Kontrast.
 
I ove godine osim članova HDLU Zagreb, na izložbu pozivamo umjetnike iz drugih umjetničkih udruga u Zagrebu i zagrebačkoj županiji, a također i umjetnike koji nisu članovi strukovnih udruga, ali njihova djela odgovaraju konceptu izložbe. Umjetnici iz Zagreba i zagrebačke županije imati će prednost na ‘realnoj’ izložbi, a na prateću virtualnu izložbu mogu se javiti umjetnici iz svih dijelova Hrvatske.
 
Koncept: u 2023. godini tema 7. Zagrebačkog ljetnog likovnog salona biti će ''Sloboda'', jer kroz tu temu želimo preispitati osobne i kolektivne slobode pojedinca i društva u svijetu koji se stalno mijenja, ponekad i dramatično uslijed pandemije koja nas je pogodila zadnjih godina, ratnih zbivanja i klimatskih promjena. Sa sve većom sviješću da je čitav svijet neraskidivo povezan, pojam ''slobode'' možemo razmatrati u okviru osobne i kolektivne odgovornosti, prava, ali i individualnih stremljenja, želja i nada koje nas oblikuju kao autentične pojedince.
 
Što sve sloboda predstavlja za umjetnike: sloboda izraza i mišljenja, stvaranja, igre, druženja i ostalih osobnih ukusa, sloboda vjerskih i/ili filozofskih uvjerenja, sloboda izražena kroz ljubav ili žrtvu borbe za slobodu, odsustvo slobode ili čak strah od slobode. Također i sloboda u prirodi, kroz umjetnost, kulturu i duhovnost, sloboda od diktature, ali i granice naše slobode sa kojima se suočavamo u kriznim situacijama i tada propitujemo što je ono što nam daje vjeru i motivaciju da ustrajemo sa svojim životima, kroz stvaralački rad ili rad za zajednicu i buduće generacije – sve to bismo postavili kao problemske teme za likovne umjetnike, na koje bi se oni referirali sa svojim likovnim radovima.
 
Informacije o prijavi:
https://likumzg.wordpress.com/