Preskočite na glavni sadržaj

Na karlovačkoj Maloj Sceni je u tijeku projekt 'Scena za sve'

Savez udruga KAoperativa od veljače ove godine u prostoru Male Scene provodi različite besplatne edukativne i rekreativne radionice namijenjene mladim osobama.
vrijeme: 01.04.2019.
mjesto: Karlovac
url: https://hr-hr.facebook.com/malascenahd/
Projekt je započeo Tečajem Audio inženjeringa pod vodstvom dugogodišnjeg tehničara prostora, Maria Fudurića. Uključeni sudionici su kroz 5 radioničkih termina kroz zasebne radionice naučili koje su obveze i zaduženja majstora zvuka, te stekli praktično znanje o korištenju tehničke opreme i razglasnog sistema.


U veljači su otvorene i prijave za POI radionice, radi se o početnom tečaju namijenjenom svima koji se dosad još nisu susreli s ovakvim oblikom žongliranja. Voditeljica radionica karlovačka je performerica Gabrijela Brletić-Magmatikka. Za potrebe radionica sudionicima su osigurani i rekviziti za vježbu, a predstavljeni su i pojedini komadi profesionalne žonglerske opreme korišteni za performanse. U nadolazećim terminima bit će organizirane i atraktivne demonstracije na otvorenom u obliku javnog događanja koje mogu posjetiti svi zainteresirani.


Od početka ožujka objavljen je i javni poziv za uključivanja u Tečaj oblikovanja rasvjete pod vodstvom Damira Laića. U prostoru Male Scene HD kroz pet radioničkih termina polaznici/ce će se upoznati s procesom postavljanja rasvjete za koncerte i klupske večeri. Kroz praktičan rad polaznici/ce će naučiti kako pozicionirati rasvjetna tijela, njihov intenzitet, boju i projekciju, načine i mogućnosti kontroliranja i programiranja rasvjete.


Uz zgradu Hrvatskog doma, iza Male scene, dva puta tjedno uz neformalno druženje odvijaju se Slackline radionice. Slacklining je trening dinamičke ravnoteže. Pojam slackline dolazi iz engleskog jezika, sastavljen je iz dvije riječi „slack“ što znači „nenapet ili labav“i „line“ što znači „linija, crta ili konopac“. Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta traka ("slackline") učvršćena između dva hvatišta, širine od 2,5 do 5 cm, dužine 6-20 m (ova duljina odnosi se na korištenje u školske svrhe, a naravno može biti i duža). Traka koja se koristi može biti od najlona ili poliestera. Za razliku od hodanja po konopu, kod slacklininga koristi se dinamički rastezljiva traka koja ima značajke dugačkog trampolina. Glavni cilj je održavati ravnotežu na traci u raznim oblicima kretanja; odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente, figure.


Uz sve to, u travnju započinje i Radionica zavarivanja za žene ("Women Welding Workshop"), a kroz nastavak projekta i brojne druge kreativne radionice uz neformalna druženja.


Namjera je kroz projekt putem različitih edukativnih i rekreativnih programa doprijeti do što šireg kruga mladih iz različitih segmenata života s naglaskom na stjecanje primjenjivih znanja koja se mogu dalje koristiti u radu kluba, ali i drugim sferama života. Projekt je posebno usmjeren na mlade osobe s interesom za uključivanje u daljnji produkcijski rad i aktivnosti Male Scene HD.


Program provodi Savez udruga KAoperativa uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta „Scena za sve“.