Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna konferencija 'Građenje zajednica'

Međunarodna konferencija pod nazivom “Građenje zajednica” u unconference formatu održava se u četvrtak, 28. siječnja 2021. putem platforme Zoom okupljajući stručnjake, voditelje i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija u područjima hibridnih umjetnosti, muzejskih praksi, vizualnih umjetnosti, intermedijske i umjetnosti novih medija, kulture hakera i makera, izvedbenih umjetnosti, ekologije, ulične umjetnost i društveno angažiranih praksi s inkluzivnim pristupima marginaliziranim skupinama u kontekstu razvoja zajednica.
vrijeme: 28.01.2021. od 10:00 do 12:44 h
mjesto: Pula
url: http://www.dimensionsfestival.com/
 
Pojam Unconference prema definiciji predstavlja konferenciju s naglaskom na neformalnoj razmjeni informacija među sudionicima koja često i ne mora imati strukturu. Pojava se veže uz znanstvene krugove vezane uz otvorenost znanja. Smatra se da je prvo ‘unconference’ događanje organizirao Alexander von Humboldt davne 1828.

Prezenteri:
Anna Stolyarova – Street Art Museum Amsterdam (Nizozemska)
Majken Overgaards – Catch (Danska)
Tina Dolinšek – Projekt Atol (Slovenija)
Stefanie Wuschitz – Mz* Balthazar’s Laboratory (Austrija)
Jeffrey Roe – TOG Hackerspace (Irska)
Javier Fernandez – Madrid Makerspace (Španjolska)
Eleni Dimopoulou& Richard Lucas – En dynamei Ensemble (Grčka)
Saša Danon – nezavisna ekspertica za klimatske promjene – Climate Tracker Balkan – Eastern Europe (Hrvatska)
Deborah Hustic – Radiona – Zagreb Makerspace (Hrvatska)

Govornici na našoj konferenciji predstavit će vlastite zajednice unutar kojih djeluju i razgovarati o načinima na koje razvijaju, grade i njeguju svoje ekosustave i publiku. Također ćemo razgovarati o preprekama i isključivosti u određenim područjima, kao i o tome kako ih organizacije pokušavaju prebroditi. Kako izgleda razvoj zajednice u vašem kvartu, predgrađu, selu ili manjem gradu u usporedbi s velikim gradovima u kojima možda morate uložiti dvostruki napor da biste privukli publiku ili izbjegli skliznuće organizacije/institucije u smjeru u kojem možda ne želite da ide.

Izgradnja zajednice vrlo je osjetljiv i društveno angažiran posao, traži dosta ulaganja vremena i strpljenja, suradnje te umrežavanja, kao i razgovora o međusobnom povjerenju i kompromisima, suradničkoj kulturi, razumijevanju grupne dinamike i zajedničkoj viziji. Također ćemo pokušati kroz primjere praksi rasvjetliti kako različita umjetnička i društvena okruženja reagiraju na sličnu situaciju. Kao primjer prakse vidjet ćemo i kako se grade zajednice i partnerstva u ruralnim područjima Afrike (Madagaskar) s njihovim mikro-zajednicama koje sudjeluju u lokalnim, seoskim projektima zaštite okoliša i ugroženoj zaštiti životinja.

Živeći u vrlo krhkom i polariziranom dobu širom svijeta, svijetu koji je istodobno pogođen pandemijom, klimatskim promjenama, prirodnim katastrofama i još uvijek velikim brojem siromašnih stanovnika, postoji potreba za organskim, cjelovitim i sveobuhvatnim razvojem zajednica kroz interdisciplinarni pristup koji uključuje umjetnost, tehnologiju, kreativnost, znanost, kulturu, obrazovanje i društvene vještine za stvaranje kohezivne, kompetentne i empatične okoline.


Prijavite se ovdje: https://forms.gle/N6fs1iV9zQPEMeQe8
Radni jezik: engleski


Raspored:

10:00 - 10:10 - Intro: Zašto su zajednice bitne? - Deborah Hustić
10:10 - 10:20 - Muzej ulične umjetnosti Amsterdam - Anna Stolyarova
10:20 - 10:30 - TOG Hackerspace (Dublin) - Jeffrey Roe
10:30 - 10:40 - Catch (Helsingør) - Majken Overgaards
10:40 - 10:50 - En dynamei Ensemble (Thessaloniki) - Eleni Dimopoulou& Richard Lucas
10:50 - 11:00 - Mz* Balthazar’s Laboratory (Vienna) - Stefanie Wuschitz
11:00 - 11:10 - Kava/čaj/desert
11:10 - 11:20 - Madrid Makerspace - Javier Fernandez
11:20 - 11:30 - Projekt Atol - Tina Dolinšek
11:30 - 11:40 - Organiziranje mikro-zajednica u Madagascaru - Saša Danon
11:40 - 11:50 - Radiona - Zagreb Makerspace - Deborah Hustić
11:50 - 12:40 - P/O, Zaključci - Vidimo se uskoro

Organizacija: Radiona.org
Podržala Zaklada Kultura nova u sklopu programa “Inovativne umjetničke prakse: Građenje urbanih zajednica”