Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Camera obscura' u Galeriji ULUPUH

U četvrtak, 17. travnja, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH, otvara se izložba 'Camera obscura' članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Inicijator i kustos izložbe je Ivica Kiš, a izložba ostaje otvorena do 25. travnja.
vrijeme: 17.04.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
'Kamera opskura je pramajka svih fotografskih, kino, televizijskih, video, digitalnih i inih kamera Nakon gotovo dva stoljeća razvijanja raznih sofisticiranih kamera, koja je danas svrha kamere opskure? Ta drevna sprava, the pinhole camera (Engl.), die Lochkamera (Njem.) ili camera obscura (Tal.) svjetska je baština koja ima pregršt moći što ih ne posjeduje nijedno od njene djece, a uz nove tehnologije otvara neistražene predjele likovnog bilježenja, oblikovanja i izražavanja.

Do sada sam uspio identificirati 9 nenadomjestivih moći kamere opskure (koje ne posjeduje nijedna od kamera koje su se razvile od nje), a to su:
1. kontinuirana dubinska oštrina
2. kompresija vremena
3. snimke ekstremne širine
4. egzaktne planperspektivne snimke
5. totalna propusnost svih valnih dužina svjetla
6. mogućnost snimki veoma velikih formata
7. mogućnost izuzetno preciznog doziranja svjetla
8. mogućnost snimanja na materijale kojima je istekao rok uporabe
9. mogućnost snimanja motiva ekstremno širokih raspona osvjetljenja
Nije li to dovoljno da camera obscura bude godišnja tema fotografske sekcije ULUPUH-a?' iz teksta Ivice Kiša
 
Ove godine izlažu: Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Hrvoje Grgić, Ivica Kiš, Mario Majcan, Anto Magzan, Alan Matuka, Igor Šeler, Zvonimir Tanocki i  Siniša Uštulica. Radove je odabrao žiri u sastavu: Ivica Kiš, Alan Matuka i  Tomislav Rastić.
 
Izložba najavljuje Svjetski dan pinhole fotografije (kamere opskure) koji se obilježava posljednje nedjelje u travnju (ove godine 27. travnja), kada portal http://www.pinholeday.org/  organizira prikupljanje fotografskih slika snimljenih tog dana kamerama opskurama iz cijelog svijeta. Protekle, 2013. godine, pristiglo je 3426 radova iz 75 država, od toga 108 iz Hrvatske, što svjedoči o vitalnosti ovog medija.