Preskočite na glavni sadržaj

Galerija Nano: Anja Planinčić

U Galeriji Nano, u srijedu, 23.ožujka, u 19 sati, otvara se izložba 'Zaboravljeno' autorice Anje Planinčić. Izložba se može pogledati do 25. ožujka.
vrijeme: 23.03.2011. 19,00
mjesto: zagreb; Galerija Nano, Gajeva 26
url: http://www.artenativa.hr
Zemlje i nacije se ujedinjuju,  pa razjedinjuju i opet ujedinjuju. Tijekom mog odrastanja prošli smo kroz razdoblje 'bratstva i jedinstva', zatim rata, i sada težimo ujedinjenoj Europi. Sve te situacije utječu na tržište, tj. na razna tržišta. Dugi niz godina, u vrijeme socijalističke Jugoslavije naše tvornice i naši proizvodi imali su veliko tržište istočne Europe. Imali smo proizvodnju i mnogo radnika u radnim odnosima.

Padom Berlinskog zida, pala je i ideologija. Nestalo je i tržište istočne Europe. Nestale su zemlje, sustavi i vrijednosti kakve smo do tada poznavali.  Instalacija 'Zaboravljeno' simbolizira prolaznost vremena i vrednota.



Tridesetak svezaka 'Lenjina' u originalnom ruskom izdanju, prekrivenih humusom, crvima i mahovinom simbolički svjedoči o velikim promjenama koje su se dogodile u posljednjih 20 godina.

Literatura koja je svojedobno bila simbol statusa i prestiža, te nečega čemu se težilo i čemu se podilazilo, danas nema vrijednosti. Ne žele je ni antikvarijati, ni knjižnice, ni fakulteti. Preostaje nam desetak kilograma starog papira za reciklažu. Anja Planinčić
 
Anja Planinčić rođena u Zagrebu 1975. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2000. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu. Članica HDLU. Radi kao voditeljica Galerije događanja.