Preskočite na glavni sadržaj

Fotografski natječaj: Jedra Kvarnera 2022. (Rok: 15.9.2022.)

Fotosavez Primorsko-goranske županije na tragu svojih osnovnih zadaća, a u duhu očuvanja tradicije ovoga kraja, raspisao je fotografski natječaj pod nazivom 'Jedra Kvarnera 2022.'.
vrijeme: 15.07.2022. - 15.09.2022.
url: https://fotosavezpgz.hr/

Budi Posejdon s aparatom u ruci i čuvaj tradiciju svoga kraja.
Temu Jedra Kvarnera možete shvatiti metaforički, ali i doslovno. Ako shvatite metaforički, onda ćete kroz pojam jedara „čitati“ i istraživati kulturu i tradiciju života uz more, život od mora život u moru. Fotografski ćete propitivati ambijent nasljeđa i svega onog što čini identitet Kvarnera, Jadrana i Mediterana, ribare, mreže, barke, jedra i jedrenje, sve što je pod morem. Dakle, sve što na bilo koji način  pokazuje i simbolizira ljepotu, muku i tradiciju sjedinjenosti čovjeka i mora.
Ako shvatite doslovno, možete slati fotografije tradicijskih plovila na jedra, snimke sa svih regata s Jadrana i Mediterana svega onog što je vezano za tradiciju navigavanja. Istražujte more kao geografsku činjenicu, more kao kulturološku i povijesnu odrednicu.
More  je kao motiv slikarima, pjesnicima, fotografima povijesna konstanta. More je kao tema u umjetničkim praksama trajna i neiscrpna. More je prostor i ambijent odrastanja, rada, života, prirodnih fenomena. Svojom monumentalnošću ono je neiscrpna arhiva mnogih tajni. More je tajna. A još veća tajna je kontinuirano fotografirati more, pratiti njegove mijene, ući u suštinu fenomena. Tajna je pratiti trenutne motivacijske impulse i realizaciju stvaralačke ideje. Baviti se morem, znači baviti se estetikom stvarnog prostora, a snimamo li ga, ovozemaljski smo Posejdoni s aparatom u ruci. 
Iz mora se izvire, u more se utječe. 
- Borislav Božić, prof.

Pravila natječaja i prijavnica→