Preskočite na glavni sadržaj

Fotografkinje 2018.

Izložba 'Fotografkinje 2018.' otvara se u utorak, 6. ožujka, u 19 sati, u riječkoj galeriji Principij, u organizaciji Fotokluba Rijeka, a povodom Međunarodnog dana žena.
vrijeme: 06.03.2018. 19 h
mjesto: Rijeka; Galerija Principij, Pod voltun 4
url: http://fotoklubrijeka.hr/
 

Izložba Fotografkinje bavi se (ženskom) kreativnošću, bori se protiv spomenutih bolesti hrvatskog društva obraćajući se direktno umjetnici, hobistici, reporterki i svakoj drugoj kreativki koja se odlučila izraziti fotografijom. Na natječaj su se prijavile čak 132 autorice sa 720 radova, od kojih je za izložbu odabrano njih 57 sa točno 69 radova. Tko ne poznaje djelatnost Fotokluba Rijeka mogao bi se, s obzirom da se radi o ipak amaterskom klubu, začuditi raznolikosti, kako tematskoj tako i žanrovskoj, zatim raznolikosti poetika, ali i visokoj razini kvalitete i poznavanju suvremenih kretanja u fotografiji prijavljenih radova. Međutim, poznavajući brojne edukativne programe Kluba, kao i izložbenu djelatnost njegove Galerije, ovu izložbu možemo smatrati samo potvrdom kontinuiranog i predanog rada, potvrdom da u znanje vrijedi ulagati.

 

Radovi odabrani za izložbu upravo odražavaju spomenutu raznolikost, obuhvaćaju različite žanrove, od reporterske fotografije: sportske, koncertne, putopisne, zatim pejzažne, portretne, modne snimke; snapshot estetiku, jednako kao i inscenirane narative, fotografske eksperimente, pa čak i apstraktnu fotografiju. Premda sve odabrane fotografije zaslužuju pohvalu, bilo zbog ideje, inovativnosti, likovne kvalitete ili svega zajedno, odlučila sam izdvojiti sedam autorica, čiji radovi ne samo da se ističu kvalitetom već i odražavaju autorsku ideju i osobnost autorica.

 

Dobitnica grand prix-a je Silvana Dunat za fotografiju Intruzija. Radi se o minimalističkoj, poetičnoj, monokromatskoj kompoziciji,  melankolične atmosfere, koja  doslovno i preneseno ispituje okvire, fotografske slike, odnosno okvire samoga medija.

 

Dobitnice šest jednakovrijednih pohvala su: Suzana Bota, Neda Čamić, Neda Rački, Anna Gaspotić, Vlasta Gorup i Rebeka Legović.