Preskočite na glavni sadržaj

El Sistema u Maksimiru: Blagdanski koncert na dar

U suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Udruga SO DO blagdanskim koncertom započinje El Sistema djelatnost u Zagrebu. Više od 40 mladih glazbenika u dobi od deset do dvadeset godina lokalnoj će zajednici predstaviti El Sistema program na koncertu koji će se 12. prosinca, s početkom u 13 sati, održati u Centru za kulturu i informacije Maksimir.
vrijeme: 12.12.2014. 13 h
mjesto: Lukovdol, Rijeka, Zagreb
url: http://www.igk.hr

Cilj El Sistema programa, koji provodi udruga, je socijalizacija mladih kroz glazbu, a orkestralno muziciranje sredstvo je koje predstavlja temelj pokretanja pozitivne društvene promjene. Program El Sistema zasniva se na suradnji svih dionika društvene zajednice stoga pozivamo sve osobe, organizacije i institucije, koje kroz rad s mladim ljudima žele vidjeti bolje društvo, da nam se pridruže i pomognu pokrenuti ovaj program.

SO DO orkestar pod ravnanjem dirigenta Marka Magdalenića izvest će: Stars and Stripes Forever, J. P. Sousa i Pirates from the Caribbean, K. Badelta. U sklopu programa bit će prikazan i kratki film o programu El Sistema koji još od 1975. god. postoji u Venezueli i otvoren je svoj djeci koja to žele, a najvećim ga dijelom financira država.

Program je utemeljio dr. José Antonio Abreu, a projekt je od onda poznat po spašavanju mladih ljudi iz ekstremno siromašnih okolnosti. Sistem omogućuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenta za vrijeme sudjelovanja u programu. U Venezueli danas djeluje preko 250 omladinskih i dječjih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegova postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Među njima je i Ricardo Luque, predsjednik Udruge SO DO, koji je i sam kao dijete započeo svoj glazbeni put u sklopu El Sistema, a poznat je kao pjevač koji promiče latino-američku glazbu u Hrvatskoj.