Preskočite na glavni sadržaj

'Dobri čovjek Bažulek' – karlovačka premijera

Predstava 'Dobri čovjek Bažulek' kojoj je autor Nino Škrabe, u režiji Georgija Para, priča je o malom hrvatskom čovjeku koji živi po pravilima i propisima i uživa u svojim malim radostima - sve dok ne upadne u žrvanj pravno-korupcijske mašinerije. Predstava, nastala u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem KNAP, imat će svoju karlovačku premijeru u Zorin domu 2. veljače, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 20 h
mjesto: Karlovac; Gradsko kazalište Zorin dom, Domobranska ulica 1
url: http://zorin-dom.hr
Humoreska po motivima iz djela Petera Weissa

Nino Škrabe

'Dobri čovjek Bažulek'

 

Redatelj: Georgij Paro

 

Igraju: Mladen Vasary, Giulio Settimo, Nino Pavleković, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić

 

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Klobučar Bažulek je hrvatki Svatković(Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzorcima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U toj potrazi susreće se s mnogim ljudima, s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima...

 

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. Za slobodu je potrebna hrabrost, osviještenje i odbacivanje nametnutih konvencija. Ako vlast, bilo koje vrste, nešto ne može podnijeti, jer na to nema odgovora, onda su to dobrota, iskrenost i osmijeh. Za kakav se izlazak iz svojih nedaća naposljetku opredijelio naš junak, doznat ćete na kraju predstave.