Preskočite na glavni sadržaj

Digitalni katalog izložbe Muzeja Slavonije 'Priroda i tehnika'

Digitalni katalog izložbe Muzeja Slavonije 'Priroda i tehnika'
U okviru edukativne izložbe Muzeja Slavonije u Osijeku pod nazivom 'Priroda i tehnika' nastale suradnjom Prirodoslovnog i Tehničkog odjela objavljen je dvojezični katalog izložbe koji je dostupan i u digitalnom obliku. Autorice izložbe i tekstova u katalogu su kustosice Ksenija Katalinić i Sanja Vidović.
O projektu
'Izložba posjetitelje približava naizgled onomu jednostavnom u prirodi i otkriva njezinu zapanjujuću složenost te interpretira odnos prirode i tehnoloških dostignuća čovjeka.
Usporedbom prirodoslovne i tehničke građe pokazujemo kako je tehnika povezana s prirodom od daleke prošlosti pa sve do danas. Počevši od oblika i funkcije alata podudarnih s kljunovima ptica i kliještima kukaca pa sve do računalnog miša i mrežnog pauka koji se kibernetičkim prostorom kreće poput pauka na mreži. Promatramo prirodu kao neiscrpan izvor nadahnuća dizajna proizvoda široke potrošnje koji mu daje sklad, ritam,simetriju, proporcije.' ... 
Izložba je u Muzeju Slavonije bila predstavljena od veljače do svibnja 2022.

Katalog izložbe→
iz sadržaja: spirala nas povezuje - oblicima do slične namjene - miš bez repa - na mreži - prirodni sklad u metalu, drvu, staklu - biomimikrija - boja je u strukturi - na istom putu - sjaj u noći - kapljicama do čistoće - s puno uvijanja - ubod bez bola - otporni na udarce - jednostavno spojeno - brzi i nečujniIzložbu su financirali Ministarstvo kulture i medija RH i Osječko-baranjska županija.
Fotografije: Bruno Jobst

Vidi i:
Video-prilog TV Slavonije i Baranje