najave

14. Rovinjska regata


vrijeme: 16.06.2019.
mjesto: Rovinj

Za štovatelje mora te ljubitelje jedrenja i tradicijskih barki, Rovinj ove nedjelje, 16. lipnja, ponovo postaje nezaobilazno odredište koje će, 14. izdanjem Rovinjske regate plovila s oglavnim i latinskim jedrom, pokazati svu ljepotu i vrijednost maritimne baštine... Neslužbeni dio programa započet će dan ranije, u subotu, 15. lipnja.

Ekomuzej/Ecomuseo “Batana” i udruga “Kuća o batani–Casa della Batana“ te Jedriličarski klub «Maestral» u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja i udruženjem «Vela al terzo» iz Venecije, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja u Rovinjskom akvatoriju organiziraju Regatu plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila koja će se odvijati u nedjelju 16. lipnja s početkom u 11 h. Regata se održava u sklopu EU projekta Arca Adriatica namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine.

Toplom dobrodošlicom učesnicima neslužbeni dio programa započet će već tijekom subote, 15. lipnja, i to vrlo zanimljivom prezentacijom projekta "Legende svjetla" odnosno istoimene knjige i filma koji donose fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima. Svjetionike na našoj obali i otocima, u Ekomuzeju Batana, u 18:30, predstavit će voditelj projekta i glavni urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar. Sve dojmove o prošlim regatama te očekivanja povodom nove učesnici će moći razmijeniti tijekom večere i zabavno-kulturnog programa koji za njih započinje od 19:30 h u "Malom škveru" ispred Ekomuzeja/Ecomuseo Batana. Poseban događaj subotnje večeri bit će povorka batana u 21:30 h što će biti pravi uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije.

Od 10 do 11 h organizirana je i radionica "Otisci mora" namijenjena je djeci od 8-12 godina. Voditeljica radionice Sabina Damiani koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala djeci će pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) pomoću kojih će veselo jedriti kroz more zabavnih trenutaka. Za radionicu je potrebna prijava na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com.

Najsvečaniji trenutak odnosno dodjela nagrada pobjednicima 14. Rovinjske regate te uvijek nezaboravno druženje svih ljubitelja barki i mora održat će se na Velikom molu u 16 h.

Opširnije:
http://www.batana.org/

(D.H.F., 13.06.2019)