Preskočite na glavni sadržaj

46. Varaždinske barokne večeri

Najstariji festival specijaliziran za umjetnost baroka 46. Varaždinske barokne večeri ove će se godine održati od 23. rujna do 5. listopada u Varaždinu, Dvorcu Trakošćan i još nekoliko mjesta sjeverozapadne Hrvatske, a otvorit će ga koncert ansambla La Ritirata istaknutog španjolskog čelista specijaliziranog za baroknu glazbu Josetxua Obregona u Varaždinskoj katedrali. 
vrijeme: 23.09.2016. - 05.10.2016.

Festival pokrenut 1971. najveći je i najstariji festival specijaliziran za umjetnost baroka. Ovogodišnji program najznačajnije glazbeno-scenske manifestacije središnje Hrvatske najavio je u srijedu u Zagrebu ravnatelj festivala Davor Bobić.

Istaknuo je kako taj festival, jedan od najeminentnijih posvećen ranoj glazbi u svijetu, unatrag sedam godina ima zemlju partnera, a ove godine to je Španjolska, zemlja bogate kulturne tradicije.

"Prvi put imat ćemo priliku upoznati veliku ostavštinu španjolske barokne epohe, koju će nam predstaviti ponajbolji ansambli koji promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe španjolske rane glazbe", kazao je Bobić na konferenciji za novinare u Muzeju Mimari.

Većina gostujućih ansambala prvi put dolazi u Hrvatsku i teško je među njima ikoga posebno izdvojiti, napomenuo je Bobić, a "možda najveća zvijezda festivala" bit će veliki španjolski violist, dirigent i skladatelj Jordi Savall, koji će u subotu 24. rujna izvesti noćni recital s "prekrasnim programom 'Ljudski glas'".

"On je jedno doista veliko ime na festivalu i jedan od apsolutnih svjetskih autoriteta rane glazbe. Počašćeni smo što nam je gost jedan takav umjetnik. To daje novu dimenziju festivalu i potvrđuje njegov značaj u kontekstu europskih i svjetskih festivala", kazao je Bobić.

Najavio je "izuzetno atraktivan program koji će biti mješavina barokne glazbe i španjolske tradicijske glazbe", a otvorit će ga La Ritirata u Katedrali, dok će dan kasnije, u subotu 24. rujna u HNK-u Varaždin nastupiti ansambl Le Tendre Amour s komičnom baroknom operom "Domaćica iz Efeza".

Istaknuo je nadalje i ansambl La Galania i "još jednu od najvećih atrakcija festivala", sopranisticu Raquel Anduezu, "jednu od možda najvećih španjolskih pjevačica". Tu su i večer uz flamenco s ansamblom La Tercia Realidad; "najbolja španjolska klasična čembalistica" Silvia Marquez; More Hispano s Vincenteom Parrillom, koji će raditi improvizacije na ranu baroknu glazbu i drugi.

Uz bok njima nastupit će i vrhunski hrvatski ansambli i glazbenici, napomenuo je Bobić, kao što su Katedralni zbor Chorus Angelicus, ansambl Antiphonus, Monika Leskovar, Varaždinski komorni orkestar i drugi, a sve to pratit će bogat popratni program izložbi, gastronomske ponude, promocija knjiga, književnih večeri, dok će dodjelu nagrada u utorak 4. listopada uveličati koncert nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu.

Manifestaciji je Ministarstvo kulture prije dvadeset godina dodijelilo nacionalni značaj. Zamjenica ministra kulture Ana Lederer kazala je kako je riječ o nacionalnome festivalu koji je snažno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta matične sredine.

"Varaždinske barokne večeri kontinuirano promoviraju hrvatske, a posebice varaždinske glazbenike i ansamble", napomenula je Lederer, te zahvalila svima koji pomažu festival te tako "potiču potencijal kulture i otvaraju nove mogućnosti za ostvarenje visokih ciljeva europskog kulturnog dijaloga, kojemu svi težimo".

Španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Eduardo Aznar Campos kazao je kako je izuzetna čast sudjelovati u tome festivalu, koji je "jedna etablirana institucija, dio visokokvalitetnih europskih programa".

"Stoga je Španjolska ne samo izuzetno ponosna što može sudjelovati u toj manifestaciji, već je to za nas jedna obveza i misija", kazao je Campos. Barok  je "esencija španjolskog kulturnog identiteta" a organizatori su uspjeli osmisliti istančan i sveobuhvatan program, koji uključuje i bogat program popratnih izložbenih, gastronomskih i drugih sadržaja vezanih uz Španjolsku, dodao je.

Zahvalio je hrvatskom ministarstvu kulture, Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu na ugodnoj suradnji te izrazio nadu da je to "samo prvi korak ka dugotrajnoj i široj suradnji ne samo Španjolske nego i španjolskih gradova i festivala s hrvatskima".

Iduće godine zemlja partner Mađarska

Gradonačelnik Varaždina, osnivača festivala, Goran Habuš osvrnuo se na značaj festivala u izgradnji kulturnog identiteta grada, "kojega su Varaždinske barokne večeri sasvim sigurno jedan od najvećih nositelja".

Festivalski program tradicionalno se održava i u drugim gradovima regije, a ove godine to su: Prelog, Križevci, Ludbreg, Krapina, Belec, Lopatinec, Varaždinske Toplice, Vinica i Novi Marof.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar osvrnuo se na turistički i gospodarski potencijal koji taj festival ima ne samo za grad Varaždin već i za čitavu županiju ali i regiju sjeverozapadne Hrvatske. Napomenuo je da festival podržavaju brojni gospodarstvenici, te zahvalio ministarstvu kulture i svim partnerima dosadašnjih festivala koji iz godine u godinu pridonose ne samo glazbenom programu već, kroz njega, i obnovi crkava i drugih zgrada varaždinske arhitektonske baštine u kojima se program održava, kao i jačanju turističke ponude regije.

Festival se održava pod stalnim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Iduće godine, 2017., zemlja partner bit će Mađarska. Predstavljanju je nazočio i direktor mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što će upravo Mađarska biti sljedeći partner tog uglednog festivala. Napomenuo je kako je najava suradnje već sad rezultirala golemim interesom mađarskih ansambala, među kojima je kao najveće "već rezervirane" zvijezde najavio Panonske filharmoničare. (Hina)

Program