Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarna revija filmova o obrazovanju i djeci

Dokumentarna revija filmova o obrazovanju i djeci
Dokumentarna revija filmova o obrazovanju i djeci 'Djeca su naše bogatstvo', koja će uvijek aktualnu temu obraditi kroz tri filma iz različitih perspektiva, prikazivat će se od četvrtka, 17. ožujka, u hrvatskim nezavisnim kinima i kulturnim centrima.
vrijeme: 17.03.2016. - 26.03.2016.

Reviju otvara premijerna projekcija filma "Abeceda", redatelja Erwina Wagenhofera, u kinu Tuškanac, koji pokušava odgovoriti na pitanje što nije u redu s obrazovnim sustavom, s obzirom da se "gotovo 98 posto djece rađa iznimno nadareno, međutim, nakon školovanja samo ih dva posto to i ostane".

Wagnehofer je redatelj uspješnih i kontroverznih dokumentaraca "Mi hranimo svijet" i "Uzmimo lovu", a za ovaj film razgovarao je s nizom protagonista diljem svijeta uspoređujući razne obrazovne sustave.

"Abeceda ne kritizira škole pojedinačno već sustav u cjelini te pruža jednu od najboljih filmskih analiza obrazovnog sustava na brojnim primjerima iz cijelog svijeta", ističe se u najavi Revije, s koje će filmove u Hrvatskoj distribuirati Restart label.

Prikazat će se i film "Web junkie - ovisnici o internetu: Kako reprogramirati tinejdžera?", čija se radnja odvija u jednom od 400 kineskih centara za odvikavanje od ovisnosti o internetu i mrežnim igricama. S potpunim nevjerojatnim pristupom ustanovi za odvikavanje i reprogramiranje tinejdžera otkrivaju se kontroverzne metode s kojima se suočavaju zabludjeli klinci koji su igrice znali igrati i po nekoliko dana bez prestanka. Film govori o tome mogu li takve metode petnaestogodišnjake iz virtualnog vratiti u stvarni svijet, a dosad je prikazan na više od 40 svjetskih festivala.

Sasvim drugačiju priču o odrastanju donosi film "Djeca s planine Napf", koji prikazuje kako u suvremenoj Švicarskoj, gdje je djeci uvijek dostupna moderna tehnologija, postoje i djeca koja žive daleko od civilizacije, u samom srcu Alpi, na čarobnoj planini s popisa UNESCO-ove prirodne baštine. Oni pješače deset kilometara do škole, nisu opsjednuti Facebookom, omiljene igre su im one u prirodi, a uz to, upravljaju svim poljoprivrednim strojevima, pomažu na farmama svojih roditelja i žive život koji je gradskoj djeci potpuno nezamisliv. Film o tome kako izgleda drugačije djetinjstvo usred Europe bio je veliki kino hit - samo u šest kina u toj zemlji zaradio je više od milijun dolara, napominju u Restartu.

Filmovi će prikazivati na šest zagrebačkih lokacija, u Kinu Tuškanac, MM Centru, Kinu Grič, CeKaTe Trešnjevka, KUC Travno te u Kinu Europa, te u kinima u Rijeci, Puli, Splitu, Velikoj Gorici, Rovinju, Orebiću i drugim hrvatskim gradovima. (Hina)

facebook događanje