festival

Interpretacija kulturne baštine glavna tema 9. D-festa


vrijeme: 09.05.2019. - 10.05.2019.
mjesto: Zagreb, NSK

Interpretacija kulturne baštine kao oblika očuvanja i približavanja baštine javnosti, središnja je tema ovogodišnjeg Devetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata – D-festa, koji će se u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održati 9. i 10. svibnja ove godine.  

O toj temi na festivalu će govoriti Darko Babić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik udruge Interpretirajmo Hrvatsku te Mirna Draženović i Iva Klarić Vujović iz tvrtke MUZE, a ostale teme bavit će se digitalizacijom kulturne baštine, digitalnim kulturnim proizvodima te konceptom SMART u baštinskim ustanovama.  U dva dana održavanja bit će održano 25 izlaganja i osam posterskih izlaganja stručnjaka s područja cijele Hrvatske.

Jelena Bilić iz Ministarstva kulture predstavit će Nacionalni plan digitalizacije kulturne baštine 2025.,  Barbara Lovrinić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu govorit će o razvoju, stanju i perspektivama procesa digitalizacije kulture i umjetnosti u Hrvatskoj, a Snježana Radovanlija Mileusnić iz Muzejskog dokumentacijskog centra o književnoj baštini u muzejima. Na festivalu će biti predstavljeno i nekoliko zanimljivih virtualnih izložbi – Marko Marulić, Vizualiziranje nacionalnog: skjavonske/ilirske bratovštine i kolegiji u Italiji u zbirkama NSK, Nikola Andrić – Parižanin s Vuke, Narodna tiskarnica Ljudevita Gaja, Hrvatska glagoljica, Šetnja Bjelovarom te dvije mobilne aplikacije, mobilna aplikacija za prezentaciju arheološkog lokaliteta Tilurij i Muzeja Triljkog kraja i aplikacija  Pozdrav s Krke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja predstavnike arhivske, knjižnične i muzejske zajednice te sve zainteresirane za digitalizaciju baštine i promiče digitalizaciju kao sredstvo za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine, stjecanje novog znanja, istraživanje, obogaćivanje kulturnog identiteta i izražavanja, poticanje kulturnog turizma, povezivanje i inovativno korištenje tehnologije u kulturi, znanosti i obrazovanju.

Više o događaju na poveznici http://dfest.nsk.hr/.
 

(D.H.F., 03.05.2019)

Tagovi: d fest