" />
obavijest

Najstarija hrvatska pisanica na sajmu 'Pisanicom do Uskrsa' u Bjelovaru


vrijeme: 12.04.2019. - 20.04.2019.
mjesto: Bjelovar; Gradski muzej Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1

Manifestacija 'Pisanicom do Uskrsa' održat će se u Bjelovaru od 12. do 20. travnja, a u bjelovarskom Gradskom muzeju u tom će razdoblju biti izložena najstarija hrvatska pisanica.

Riječ je o izuzetno vrijednom arheološkom nalazu, otkrivenom na lokalitetu Gudovac Gradina.

 

Pisanica je nastala u prvoj polovici 15. stoljeća, za vrijeme vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Prema nekim procjenama, osim u Hrvatskoj, to bi mogla biti i najstarija pisanica u Europi te predstavlja nepobitan dokaz da se tradicija oslikavanja pisanica u Hrvatskoj njeguje punih 600 godina.

 

Ljuske koje su arheolozi pronašli prije 14 godina čuvaju se i kao dokaz naprednog civilnog života toga doba, stoji u priopćenju.

 

U bjelovarskom Gradskom muzeju bit će održana i izložba 70 najstarijih čestitki s motivom Uskrsa, od kojih najstarija datira iz 1899. Budući da taj muzej ove godine slavi 70. rođendan, sve je u znaku tog broja.

 

Oslikane pisanice bit će izložene u gradskom parku, a manifestaciju će obogatiti i neizostavni "Moto zečevi" koji će mališane zabavljati 13. i 20. travnja. Uz to, 20. travnja u središnjem parku bit će održana potraga za pisanicama.

 

U živopisnoj manifestaciji sudjelovat će gradske škole i vrtići, Centar za inkluziju i socijalne usluge, udruga Osvit i Likovno udruženje Bjelovar, koji će oslikavati pisanice u gradskom parku.

 

Gradska knjižnica Petar Preradović u okviru programa održat će čitanje priča za djecu u parku, dok će u bjelovarskom kazalištu biti održana predstava za djecu "Potraga za srećom".

 

Manifestacija "Pisanicom do Uskrsa" bit će otvorena 13. travnja u 11 sati. (Hina)
 

(R.P.B., 12.04.2019)