izložba

Izložba Dejana Kršića u KIC-u


vrijeme: 21.11.2018. - 13.12.2018.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

Izložba Dejana Kršića 'Svijet oko nas' otvara se u zagrebačkom KIC-u, u Galeriji na katu, 21. studenoga u 20 sati.

'Izdvojiti motive koji u sebi sadrže složene i zahvalne teme u zgusnutoj ponudi koju suvremeno življenje neprestano nudi kroz društveno ili političko djelovanje, izgleda kao Sizifov posao. Taman kada smo nešto pronašli, pojavljuje se drugo, još besmislenije, a opet s nekim dubokim smislom kojim ga je slučaj ili namjerna ruka posložila. Kršićevo nadahnuće je upravo u toj neograničenoj ponudi koju nam stvarnost nudi i koja se neprestano obnavlja pri svakom prolazu našim slonovskim urbanim stazama.
Pronaći u tom mnoštvu beskorisnog korisne motive, one koji sadrže zeitgeist, svojevrsna je odlika posebnih urbanih svećenika koji svojom crkvom ili hramom drže upravo grad, ulice, izloge, ljude u njima, tj. sve ono što u svojim prolascima susreću i dokumentiraju, osobno ili kroz obradu tuđeg rada u nekom svojevrsnom vizualnom ready made-u.
Imaginarni zidovi Dejanovog hrama građeni su od slika u izlozima, na zidovima, na svim površinama koje mogu nositi neki prikaz koji predstavlja suvremenu, onu aktualnu, vremenu prilagođenu inačicu crkvenih fresaka. Unutar tih zidova u tihoj šetnji, iskusno oko fascinirano onim što slučaj ili namjera može posložiti, Dejan sakuplja motive koji u formi jednokadra postaju poglavlja njegovih propovijedi, svojevrsna urbana mudrost sa zidova spontanog porijekla.'

— Emil Matešić

Izložba ostaje otvorena do 13. 12. 2018.


 

(D.H.F., 16.11.2018)

Tagovi: dejan kršić