najave

Predstavljanje publikacije 'Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj'


vrijeme: 04.10.2018.
mjesto: Zagreb

Kultura Nova najavljuje predstavljanje publikacije 'Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj.' koje će se održati u Zagrebu, 4. listopada 2018. godine u 19:00 sati, u maloj dvorani Pogona Jedinstva (Trnjanski nasip). Zbornik je objavljen na hrvatskom i engleskom jeziku.

Zbornik će predstaviti dr. sc. Dea Vidović (upraviteljica Zaklade "Kultura nova" i urednica zbornika) te autori izdanja: Ana Žuvela (voditeljica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju), Davor Mišković, Mirko Petrić i Leda Sutlović (članovi istraživačkog tima projekta o sudioničkom. upravljanju).

Zaklada "Kultura nova" objavila je zbornik u okviru dvogodišnjeg projekta "Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions" koji je Zaklada provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske: Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu.

Zbornik treba poslužiti dionicima uključenima u prakse sudioničkoga upravljanja u kulturi kako bi unaprijedili svoje kapacitete i izgradili međusobno povjerenje za daljnje zajedničko upravljanje. Dodatno može poslužiti kao podloga svima onima koji u sudioničkom upravljanju kulturnim resursima prepoznaju vrijednosti održivog i dobrog upravljanja te stoga odluče pokrenuti nove inicijative. Zakladi "Kultura nova" kao i svim drugim kreatorima javnih politika i donosiocima odluka zbornik će služiti u daljnjem poboljšanju institucionalnoga i zakonodavnog okvira za razvoj sudioničkoga upravljanja u kulturi kao podloge za unapređenje demokratičnosti kulturne politike i kulturnog sustava u Republici Hrvatskoj. Slijedom navedenoga publikacija pridonosi kontinuiranim raspravama u cilju stvaranja konkretnog i usklađenog doprinosa nužnim promjenama u hrvatskoj kulturnoj politici, osobito u registru decentralizacije (ovlasti) i sudioničkoga pristupa kulturnom upravljanju i razvoju.

E-izdanje zbornika na hrvatskom jeziku možete preuzeti ovdje, na engleskom jeziku ovdje, a na promociji će se moći preuzeti i besplatan tiskani primjerak knjige.

Zbornik je dizajnirao Dario Dević.


 

(D.H.F., 01.10.2018)