Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački plesni centar uspješno završio ovu sezonu

Zagrebački plesni centar (ZPC) uspješno je završio kazališnu sezonu 2019./2020. tijekom koje je na programu bilo 28 naslova - šest rezidencijalnoga programa, 12 nerezidencijalnoga programa, sedam programa 'Koreospektar' te tri međunarodna gostovanja.
vrijeme: 07.07.2020.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10
url: http://www.zagrebackiplesnicentar.hr/
Zagrebački plesni centar uspješno je realizirao i program razvoja plesne publike "Plesonauti" koji je poduprlo Ministarstvo kulture, a verificirala Agencija za odgoj i obrazovanje, priopćio je u ponedjeljak ZPC.

 

Program "Plesonauti" i u novoj sezoni

 

Kako je istaknuto, programom "Plesonauti" nastoji se približiti umjetnost suvremenoga plesa mladima uključujući ih ne samo u gledanje plesnih predstava već i u razne radionice, razgovore i predavanja o suvremenom plesu, a taj će se program nastaviti i u novoj kazališnoj sezoni.

 

Edukacijski programi za građanstvo završavaju u srpnju, a u novoj sezoni počet će 7. rujna kada će se provoditi i upisi o kojima će sve informacije biti objavljenje na web stranici ZPC-a.

 

Do 7. rujna otvoren je i Javni poziv za hrvatske profesionalne plesne umjetnike za rezidenciju u 2021. a prijavnica i uvjeti rada objavljeni su također na web stranici ZPC-a.

 

ZPC je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji programa ZPC-a, svim korisnicima i vjernoj publici u ovoj, kako je istaknutoj, po svemu izazovnoj kazališnoj sezoni.

 

Kao središnji prostor suvremenoga plesa u Hrvatskoj ZPC podupire domaće i strane plesne umjetnike u njihovu stvaranju, potiče jačanje dinamične plesne scene, a ima i važnu kulturnu i edukativnu ulogu.

 

ZPC podupire raznovrsne inovativne inicijative suvremene plesne scene, zagovarajući različitost i pluralnost autorskih vizija, te motivira umjetnike, publiku i svu zainteresiranu javnost na zajedničko istraživanje i promišljanje koreografskih i drugih plesnih koncepata.

 

Zagrebački plesni centar otvorio je vrata 26. listopada 2009. te je prvi namjenski objekt u Hrvatskoj izgrađen kao samostalni gradski prostor koji funkcionira kao koreografsko-plesni centar kojim je upravljao Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP).

 

Od listopada 2016. ZPC-om upravlja Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u sklopu kojega je, istaknuto je, ZPC ostao središnje ugledno mjesto suvremenoga plesa u Hrvatskoj. (Hina)