" />
projekcija

Retrospektiva hrvatskog filma šezdesetih u kinu 'Tuškanac'


vrijeme: 24.05.2018. - 31.05.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Od 24. do 31. svibnja u kinu 'Tuškanac' moći će se pogledati odabrani hrvatski igrani i dokumentarnih filmovi 60-ih koje je odabrao filmolog Tomislav Šakić. Retrospektiva hrvatskog filma šezdesetih je u sklopu aktualne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost'. Odabrani animirani i eksperimentalni filmovi prikazuju se u Muzeju za umjetnost i obrt. Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Cilj Retrospektive je prikazati filmove koji čine odabrani kinematografski korpus desetljeća poznatog kao zlatno doba filma u Hrvatskoj, a što se naslanja na filmsku dionicu izložbe Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost. Upravo ta dionica na izložbi donosi mnoštvo ulomaka iz igranih i dokumentarnih filmova te cjelovitih kratkometražnih, crtanih i eksperimentalnih filmova iz arhiva Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatskog filmskog arhiva, Hrvatskog filmskog saveza, Ustanove Zagreb film, Jadran filma, Kino kluba Split i Factuma.
 
Probrana djela, čiji je selektor filmolog Tomislav Šakić, ujedno i autor filmske dionice na izložbi, i pripadajućeg teksta u monografiji izložbe, čine igrani i dokumentarni filmovi čiji se filmski svjetovi i priče događaju u samom desetljeću nastanka filma.
 
Tako će se u kinu Tuškanac od 24. do 31. svibnja prikazati, između ostalih, i filmovi Svanuće Nikole Tanhofera, Tri sata za ljubav Fadila Hadžića, Martin u oblacima Branka Bauera, Rondo Zvonimira Berkovića, Imam 2 mame i 2 tate Kreše Golika i Mirisi, zlato i tamjan Ante Babaje. Eksperimentalni i animirani filmovi prikazuju se u postavi izložbe 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost' u Muzeju za umjetnost i obrt.
 
Točan raspored projekcije možete pogledati na službenoj stranici kina 'Tuškanac'.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 22.05.2018)