Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen novopokrenuti projekt izdavanja audio knjiga

Projekt izdavanja audio knjiga, kojim se nastoji promovirati kultura čitanja i knjige učiniti što dostupnijima čitateljima, predstavljen je u petak u Zagrebu.
vrijeme: 05.06.2020.

"Dugi niz godina na portalu Fama pratimo zbivanja iz svijeta književne umjetnosti, a ovim projektom želimo pridonijeti promicanju kulture čitanja i popularizaciji knjiga te ih učiniti dostupnijim na drugačiji način", rekla je Renata Cisar, koja je s Mustafom Topčagićem autorica projekta.
Na konferenciji za novinare Topčagić je rekao kako je taj projekt pozitivna posljedica pandemijskog razdoblja. "Ljudi su tada počeli više čitati knjige, ali su se počeli otvarati novi vidovi elektroničke komunikacije: online prijenosi kazališnih predstava i koncerata, emitiranje filmova", objasnio je.
Dodatni motiv za pokretanje projekta audio knjiga bio je što ih domaćem tržištu nema dovoljno, a 'okidač' da krenu bio je kada su na facebooku čuli kako glumac Goran Grgić recitira pjesmu Tina Ujevića 'Pobratimstvo lica u svemiru'.
Grgić je pristao na suradnju, kao i nakladnica Sandra Pocrnić Mlakar, u čijem im se katalogu izdanja zanimljivim učinio roman Dinka Mihovilovića "Krletka od mora" iz kojega je Grgić za pilot projekt pročitao ulomak.
Organizacija snimanja povjerena je producentu Nikoli Mihaljeviću (Unimedia).

Autori projekta su najavili da audio knjige namjeravaju plasirati u knjižnice, razne kulturne institucije, škole, udruge slijepih i slabovidnih, ali ih ponuditi i turističkim zajednicama, agencijama, prijevoznicima.
Na CD-u će se moći nabaviti u knjižarama, poštama i kioscima, a online preko mobilne aplikacije i downloadom s web shopa.
Osim mladih hrvatskih autora, planiraju izdavati književne klasike Zagreba i okolice, hrvatske pisce iz BiH te sve ono za što procijene da postoji interes, a otvoreni su i za suradnju s velikim izdavačima.
Topčagić je dodao kako će se za potporu obratiti Ministarstvu kulture, planiraju crowdfunding kampanju. (Hina)