Preskočite na glavni sadržaj

Počela izrada podmorske instalacije Nike Laginje u sklopu programskog pravca Lungomare Art

Na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci počela je izrada kamene konstrukcije budućeg trajnog umjetničkog podmorskog djela pod nazivom 'Lautus', autorice Nike Laginje, koje će se postaviti u Voloskom u sklopu programskog pravca Lungomare Art EPK 2020, doznaje se iz Rijeka 2020.
vrijeme: 17.02.2020.
mjesto: Rijeka
url: https://rijeka2020.eu/
 

Budući podmorski objekt činit će mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostalih organizmi koji djeluju kao čistači mora, na kamenoj konstrukciji. Umjetnička instalacija čiji naziv s latinskog preveden na hrvatski znači čistač, po dovršetku će se postaviti na dubiti od 15 metara pod morem, ispred Voloskog.

 

Očekuje se da se morska fauna s vremenom povećava te tako pročišćuje sve više morske vode. Namjera je doprinos obnavljanju bioraznolikosti podmorja, upozoravajući na važnost angažmana pojedinaca i preuzimanju odgovornosti za svijet.

 

Češki umjetnik svjetskoga glasa Jiri Kovanda, odgovorit će na Laginjin rad svojim trajnim djelom, fokusirajući se na ekologiju kao i na društveni kontekst, izvijestili su iz Rijeka 2020. On će u središtu Voloskog, na samom početku lungomare šetnice, u blizini kuće Andrije Mohorovičića, paralelno postaviti minimalističku instalaciju "1857", nadahnutu ovdašnjom prirodom i poviješću. Njegov rad, koji svojim nazivom asocira na godinu Mohorovičićeva rođenja ujedno je i njegova prva trajna umjetnička instalacija, a ukazivat će na danas ugroženu morsku prirodnu vrstu – Jadranskog bračića. Tih je godina ovom vrstom smeđe alge, koja je prirodni pokazatelj čistoće mora, Kvarnerski zaljev obilovao, a danas je ona izuzetno rijetka pojava. Kombinacija dvaju djela snažno poziva na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa, izvijestila je tvrtka Rijeka 2020.

 

Umjetnička skulptura Nike Laginja pod more će se postaviti u travnju ove godine, a Kovandina minimalistička umjetnička instalacija na kopnu u lipnju, kad će se oba rada službeno predstaviti javnosti.  Djela nastaju u partnerstvu Rijeke 2020, Grada Opatije i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a sufinancirao ih je češki Fakultet za umjetnost i dizajn na Sveučilištu Jan Evangelista Purkyně, Ústí nad Labem.

 

U sklopu programskog pravca Lungomare Art će se na devet lokacija na Kvarneru postaviti 10 svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će se sagraditi u Voloskom, Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Njihovi su autori, po izboru kustosa Michala Kolečeka, renomirani umjetnici, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice u kojima radove i postavljaju. (Hina)