izložba

Locus Artis – mjesta obrta kao prostori za nove dizajnerske prakse


vrijeme: 06.12.2017. - 15.12.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija BLOK, Božidara Adžije 11

U srijedu, 6. prosinca s početkom u 19 sati, u Galeriji BLOK u Zagrebu otvara se izložba Locus Artis – mjesta obrta kao prostori za nove dizajnerske prakse. Radi se o izložbi koja je nastala kao rezultat istoimenog istraživanja kojeg CIMO - Centar za istraživanje mode i odijevanja provodi kao nastavak projekta Modne mikro-proizvodnje – prostor za nove dizajnerske prakse. 

Tematsku okosnicu izložbe čini studija slučaja stereotipa “kumice” koja njezin izgled i prakse odijevanja promatra i problematizira unutar relacije design versus craft, a s ciljem kulturalnog istraživanja i dokumentiranja praksi obrtničkog načina djelovanja u suburbanom i ruralnom području Zagreba. Istraživanjem ovog stereotipa propituje se identitet, reprezentacija i tragovi kulturne prakse u suvremenom prostoru seljaštva danas. U njemu “kumica” predstavlja “putokaz” koji istraživanje dijakronijski i sinkronijski vodi do nekoliko studije slučaja obrtničkih mikro-proizvodnji (s posebnim naglaskom na proizvodnju, primjenu i potrošnju tekstila), u kojim je prisutan “tradicijski” način rada koji afirmiran integralni proces individualnog radnog i kreativnog pristupa.

Polazeći od danas prisutnih novih odjevnih teorija i praksi, fokus je okrenut prema propitivanju tradicijskih i lokalnih vrijednosti (nasuprot globalizacijskih politika), a prema individualnim i etičnim pristupima u odijevanju izvan modnog sustava (fashion system), težeći prema usporavanju (slow fashion) i održivosti (sustainable design). 

Izložba uključuje nekoliko su-postavljenih studija slučaja koji prate, evidentiraju, dokumentiraju i kulturalno komentiraju izgled i prakse odijevanja kumice u odnosu nekad i sad. Zastupljeno je nekoliko pogleda iz različitih pozicija stavljenih zajedno u izložbenom formatu u prostoru Galerije uz publikaciji koja teorijski prati ovaj projekt. Publikacija istoimene izložbe sadrži kustoske i autorske tekstove Ante Tonči Vladislavića, Sonje Briski Uzelac, Mirne Cvitan Černelić, Lee Vene, Ivane Čuljak, dokumentirane naracije kazivača/ca te kreativn rješenja u dizajnu tekstila studentica diplomskog studija tekstilnog dizajna TTF-a, Sveučilišta u Zagrebu: Morana Radočaj, Lora Holjevac, Andrea Kurtić.

Izložbu je moguće pogledati svaki dan od 6. do 15. prosinca 2017. (osim nedjelje) u radnom vremenu od 10.00 – 21.00 sati.

https://www.facebook.com/events/537870969885939/

http://www.cimo.hr/
 

(D.H.F., 04.12.2017)