najave

MUO i ove godine priprema bogati adventski program


vrijeme: 06.12.2017. - 14.02.2018.
mjesto: Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) pridružit će se i ove godine adventskom programu Grada Zagreba bogatim programom, u kojemu se u prosincu ističu dvije nove izložbe - "Balet i strast- donacija Jelka Yureshe" i "Na iglama - modni dizajn Igora Galaša". 

"Balet i strast - donacija Jelka Yureshe", koja se otvara 6. prosinca, temelji se na donaciji hrvatsko - britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe, koji je rođen u skromnoj zagrebačkoj obitelji pod imenom Željko Jureša, a sa životnom i plesnom partnericom Belindom Wright obišao svjetske pozornice. 

Donacija koja se prvi put predstavlja javnosti donosi raskošne kostime dizajnirane za njih dvoje, a u kojima su ostvarili najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara. 

Uz kostime će se izložiti brojne memorabilije koje svjedoče o prijateljstvu s baletnim velikanima poput Ane Pavlove, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Margot Fonteyn te slike, knjige, fotografije, skulpture i drugi vrijedni predmeti iz donacije. 

Izložba "Na iglama - modni dizajn Igora Galaša" se otvara se 19. prosinca i posvećena je mladom talentiranom i svjetski nagrađivanom modnom dizajneru Igoru Galašu. 

S više od osamdeset izložaka predstavit će se autorov impresivan opus unikatnih kreacija pletiva, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija ostvarenih od 2006. do 2012. godine.

Za siječanj je najavljena izložba "DrawAttention!", na kojoj će se predstaviti rad japanske umjetnice Akiko Sato, koja godinama živi u Hrvatskoj.  

Fasciniran detaljima ukrasnih elemenata muzejskih predmeta Sato je napravilaseriju brzih crteža i skica na svili. "Ta izložba obogaćuje jedinstven Stalni postav Muzeja i daje mu novu maštovitu dimenziju kroz pogled suvremenih umjetnika", ističe se u najavi.

MUO organizira i niz popratnih događanja - od 28. studenog otvara izložbu "Udomi rad", s radovima nastalima u okviru muzejskih kreativnih radionica nastalih u posljednjih jedanaest godina pod vodstvom Pedagoškog odjela. Posjetitelji će moći slobodno uzeti radove koji im se svide.  

Tijekom prosinca i siječnja organizira nove radionice, a kao posebno zanimljive najavljene su Isprepletene radionice uz izložbu "Balet i strast – donacija Jelka Yureshe", na kojoj će se izrađivati nakit za muzejsko božićno drvce i koju će voditi dizajner Igor Galaš. 

Sve do veljače trajat će tematski ciklus u suradnji s trećim programom Hrvatskog radija i emisijom "U svijetu baleta", s tribinama na kojima će se razgovarati s brojnim poznatim umjetnicima. Završnica će biti 14. veljače na temu "Ususret Valentinovu – Dva Romea i dvije Julije". 

U skladu sa svojim imidžom "Muzeja dobrog zvuka", održat će se niz koncerata, a muzejski dućan će u povodu Adventa ponuditi prigodne suvenire inspirirane izložbama i muzejskim predmetima. (Hina)
 

(D.H.F., 24.11.2017)

Tagovi: muo, advent