izložba

Stjepan Šandrk i Daniele Fortuna – Sinteza tradicije i suvremenosti


vrijeme: 28.09.2017. - 12.10.2017.
mjesto: Zagreb, Lauba

U suradnji Laube - kuće za ljude i umjetnost, nezavisne kustosice Frankice Mitrović Mihić i talijanske galerije WinArts, u četvrtak 28. rujna u 19 sati, u Laubi se otvara izložba 'Sinteza tradicije i suvremenosti' dvojice mladih, već afirmiranih umjetnika - hrvatskog slikara Stjepana Šandrka i talijanskog kipara Danielea Fortune. 

Zanimljivo je da oba umjetnika u svom likovnom izražavanju ostaju vjerni tradicionalnom umjetničkom nasljeđu. Naime, od prošlog stoljeća naovamo među likovnim umjetnicima sve je popularnija upotreba novih umjetničkih postupaka i praksi poput performansa, instalacija, video-arta što je i utjecalo na redukciju i pomanjkanje interesa za slikarstvom i skulpturom kao tradicionalnim medijima likovnog izražavanja. Ipak, i Šandrk i Fortuna rehabilitiraju interes za tradicionalne vrijednosti i tradicionalne medijske postupke temeljeći svoju likovnu morfologiju upravo na njima, ali posve na suvremen i osoban način.
Šandrkovi radovi na ovoj izložbi pripadaju njegovom posljednjem ciklusu pod nazivom Spektakl. Karakteristični su po svojim kolorističkim kompozicijama koje nastaju posredstvom fotografiranih prizora publike u izlagačkim prostorima raznih muzeja i galerija. U svojoj re-interpretaciji Šandrk daje osebujnu notu, koja je ujedno i komunikativna, te pomno odabrane vizualne činjenice, zabilježene fotoaparatom, prenosi na platno profinjenošću istančane umjetničke senzibilnosti. Kompozicijska organizacija slike, snažna dominacija boje te plastična modelacija likova samo su neki od prepoznatljivih elemenata na njegovim slikama u kojima umjetnik progovara o načinima kojima doživljavamo kulturu i umjetnost u današnjem suvremenom društvu preplavljenom modernim medijima. Na svojim slikama umjetnik prikazuje promatrače slika potpuno otuđeno, oni se više i ne trude doživjeti sliku direktno već posredno putem tehničkih pomagala, mobitela ili tableta. Njihova pažnja je usmjerena na snimanje selfija više nego na razumijevanje i kulturno umjetničko značenje izloženih umjetnina. Ovom izložbom Šandrk po prvi put predstavlja svoje radove u akvarelu. Iako mu je ulje na platnu primarni medij izražavanja, Šandrk je i u akvarelu pokazao izrazito visoki senzibilitet; njime vlada s velikom lakoćom, majstorski rukuje kistom, bojom i podlogom. Ipak, donosi i neke nove likovne vrijednosti jer su njegovi akvareli, oslikani u intenzivnijim tonovima, izgubili na onoj transparentnosti koja je karakteristična za ovu slikarsku tehniku, ali i dalje ostaju mekani i nježni pa i, usudili bismo se reći, romantični.

Nadalje, po prvi put hrvatskoj publici predstavljaju se skulpture mladog i inovativnog talijanskog kipara Danielea Fortune. U njegovom stvaralaštvu riječ je o svojevrsnome povratku klasičnom idealu ljepote koji interpretira na sasvim suvremen način. Svaka njegova skulptura izrađena je od više manjih drvenih obojenih dijelova koje poput slagalice slaže u cjelinu. Skulptura je u konačnici završena tek kada svaki dio, koji je strpljivo i detaljno obrađen, biva ukomponiran na svoje mjesto. Fortunini radovi na ovoj izložbi pripadaju njegovom posljednjem ciklusu pod nazivom Colormination. Fokusiraju se na ljudsku figuru interpretiranu u duhu antičke tradicije, ali na način suvremene kiparske morfologije. Klasične bijele skulpture nadopunjuje kolorističkim akcentima koji ostavljaju dojam surealnog i magičnog. Kao što se u antičkom slikarstvu zlatna boja koristila kako bi se predstavilo božanstvo ili neka druga duhovna sfera, tako i Fortuna koristi zlatnu boju koja personificira suvremeni duh i putovanje u našu unutrašnjost, podsvijest. Sam je umjetnik rekao kako je došao onaj trenutak u njegovom životu kada je osjetio potrebu da podijeli svoj unutarnji svijet s ljudima koji će ga razumjeti. Zapravo, umjetnost je njegov medij komunikacije kroz koji se želi povezati i emotivno komunicirati s drugima. / Frankica Mitrović Mihić

STJEPAN ŠANDRK rođen je 1984. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine gdje je i doktorirao studij slikarstva 2015. godine. Boravio je na nekoliko umjetničkih rezidencija, te izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Hrvatska, Španjolska, Italija, Austrija). Djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama. Više je puta nagrađen. Član je HDLU i HZSU.

DANIELE FORTUNA rođen je 1981. godine u Milanu. Nakon stečene diplome na Europskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu Fortuna se seli u Irsku u Kilkenny, u blizini Dublina, gdje nastavlja studij umjetnosti. Po završetku studija vraća se u Italiju gdje u svom studiju u Piacenzi s puno osjećaja, strpljenja i ljubavi izrađuje skulpture kojima razotkriva svoje najintimnije osjećaje i preokupacije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Italiji i inozemstvu, a djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama.
 

(D.H.F., 25.09.2017)