izložba

Izložba 'Croatia je Hrvatska' u tunelu Grič


vrijeme: 16.09.2017. - 01.11.2017.
mjesto: Zagreb, Tunel Grič

Od 16. rujna 2017. u zagrebačkom tunelu Grič održava se multimedijska interaktivna izložba pod nazivom 'Croatia je Hrvatska' koja će trajati do 1. studenoga. Ulaz na izložbu je besplatan.  
Svečano otvorenje bit će upriličeno u petak 15. rujna u večernjim satima, dok će za sve građane izložba biti otvorena od subote, 16. rujna, do srijede, 1. studenoga u tunelu ispod Strossmayerova šetališta.

Izložba će na interdisciplinaran način sažeti 133 godine dramatične hrvatske političke, kulturno-znanstvene, gospodarske povijesti, ali i burne povijesti svakodnevice hrvatskih građana, a prikazat će paralelnu povijest Hrvatske, grada Zagreba i Croatia osiguranja.
Naime, manje je poznato da su osnutak Croatia osiguranja 1874. inicirali August Šenoa, Ivan Vončina i Gjuro Deželić, a osnovana je deset godina kasnije kao ključna nacionalna gospodarska institucija te stavljena u službu razvoja nacionalnog gospodarstva. Kao snažna domaća tvrtka omogućila je tako zadržavanje kapitala u domovini, te pridonijela zaštiti hrvatske imovine.Tunel unutar tunela

Posjetitelje izložbe u tunelu Grič će dočekati posebna metalna konstrukcija, „tunel unutar tunela“ koji izgleda poput mreže na kojoj je prikazano 179 povijesnih artefakata uklopljenih u postav izložbe. Nakon dovršetka radova, koji traju od 21. kolovoza, tunel će biti pretvoren u vremeplov koji će posjetitelje provesti kroz brojne gospodarske, društvene, kulturno-umjetničke i druge događaje hrvatske povijesti od 1884. do danas.
Izložba „Croatia je Hrvatska“ će se protezati na površini cijelog tunela, kroz glavnu cijev tunela dugu 350 metara koja spaja Mesničku i Radićevu ulicu, ali i kroz četiri bočne cijevi tunela duljine preko 200 metara, a protezat će se na ukupnoj površini od 2100 četvornih metara.

Trinaest desetljeća

Postav izložbe sadržajno je podijeljen u 13 desetljeća koja će karakterizirati zanimljivi događaji, ljudi i predmeti iz određenog povijesnog razdoblja te potpuno drugačija atmosfera u svakom desetljeću. Zanimljivo je da će se izložba igrati s emocijama posjetitelja, pa će posjetitelji hodajući kroz izložbu prolaziti kroz različita raspoloženja. Izložbu će obilježiti različiti multimedijalni, digitalni i interaktivni sadržaji - ekrani, projekcije, glazba prilagođena svakom desetljeću, a prostor tunela će u potpunosti biti posvećen vizualnim i osjetilnim instalacijama.
Svako desetljeće obilježit će nekoliko glazbenih brojeva karakterističnih za određeno razdoblje tako da će se među brojnim pjesmama moći čuti Živila Hrvatska čiji je tekst 1873. napisao August Šenoa, a uglazbio ga Ivan Zajc, zatim Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca iz 1935., ali i primjerice Zlatne godine iz 1993. u izvedbi Gibonnija. Ukupno 20 pjesama iz razdoblja od 1873. do 2016. godine, koje će činiti glazbenu podlogu, za ovu izložbu je odabrao poseban tim Croatia Recordsa.
Postav izložbe je specifičan i osim zabavnog donosi snažan kulturno-znanstveni i edukativni karakter koji će biti zanimljiv i brojnim učenicima osnovnih i srednjih škola jer će iz prve ruke moći doživjeti vrijeme o kojem uče iz svojih udžbenika.

Centralna atrakcija izložbe

Glavna atrakcija izložbe je „kišna soba“, centralna dvorana tunela u kojoj će cijelo vrijeme padati prava kiša na čijim će se kapima ocrtavati hologrami prve profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke, plemkinje Klotilde Buratti, rođene Vranyczany-Dobrinović, pjesnika A. G. Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, prve hrvatske koncertne pjevačice i prve hrvatske operne primadone Sidonije Erdődy Rubido, vodeće osobe hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja te skladatelja Vatroslava Lisinskog.

Atrakcije u bočnim tunelima

U četiri bočne cijevi tunela posjetitelje očekuju interaktivna iznenađenja. Prvi je tunel Nikole Tesle u kojem će posjetitelji moći vidjeti i isprobati jedan od njegovih izuma. U drugome tunelu bit će prikazana tmurna atmosfera Drugog svjetskog rata, a posjetitelji će moći pogledati prvi hrvatski zvučni film „Lisinski“. Treći tunel donosi vesele šezdesete godine s legendarnim plesnjacima i šlagerima, dok u četvrtom tunelu posjetitelji ulaze u budućnost u kojoj će pomoću svjetlosnih efekata moći ispisivati vlastite poruke na zidu tunela.

Građani sami ispisuju svoju povijest

Ova izložba je posebna po tome što omogućuje građanima da aktivno sudjeluju u njezinom postavu i mijenjaju ga doslovce iz dana u dan. Naime, organizatori su odlučili da će ovo biti interaktivna izložba na kojoj će građani u postav izložbe moći ugraditi komadiće vlastite povijesti, ljude s kojima su provodili vrijeme ili mjesta i događaje koji i danas u njima bude uspomene tako da posjetitelji izložbe neće gledati samo povijest koja slavi velike ljude i važne događaje, već povijest u kojoj će svatko pronaći mjesto.
Građani u izradi postava mogu sudjelovati od danas pa sve do kraja izložbe na način da vlastite povijesne fotografije ili fotografije svojih predaka objave na vlastitom profilu društvenih mreža Facebook, Instagram ili Twitter uz hashtag #PovijestPisemoSami i kratki opis što i tko se nalazi na fotografiji. Svaki tjedan organizator izložbe će odabrati seriju pristiglih fotografija koje će biti otisnute i uklopljene u izložbu. Osim što će postati sastavni dio izložbe, za najsretnije sudionike Croatia osiguranje je osigurala vrijedne nagrade - 20 godišnjih polica CO putnog zdravstvenog osiguranja i 20 usluga Croatia Premium.
Izložba „Croatia je Hrvatska“ bit će otvorena svakoga dana od 9 do 21 sat. Ulaz na izložbu je besplatan.

--- 
Organizator izložbe: Croatia osiguranje d.d. u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba
Autor sadržajnog koncepta izložbe: prof.dr.sc. Božo Skoko
Autori dizajna postava izložbe: Davor Bruketa i Damjan Geber
Kustosi izložbe: Andreja Smetko i Filip Turković
Produkcija izložbe: Millenium promocija, Bruketa&Žinić OM, Brigada
Koncept izložbe: Povijesna izložba koja na interdisciplinaran način sažima 133 godine dramatične hrvatske političke, kulturno-znanstvene, gospodarske povijesti, ali i burne povijesti svakodnevice hrvatskih građana. Izložba prikazuje paralelnu povijest Hrvatske, grada Zagreba i Croatia osiguranja koja je do danas neraskidivo isprepletena.
Edukativan karakter: Postav izložbe osim zabavnog, donosi snažan kulturno-znanstveni i edukativni karakter koji će biti zanimljiv i brojnim učenicima osnovnih i srednjih škola jer će iz prve ruke moći doživjeti vrijeme o kojem uče iz svojih udžbenika. Učenici srednje i osnovne škole pozvani su da sa svojim učiteljima i nastavnicima posjete ovu izložbu u sklopu nastave na otvorenom.
Trajanje izložbe: 15. rujna – 1. studenog 2017. (za sve građane izložba je otvorena od 16. rujna)
Radno vrijeme izložbe: svaki dan 09:00 – 21:00
Cijena ulaznice: besplatno
Dužina postava izložbe: 350 metara (u glavnom tunelu) + četiri bočna/tematska tunela, svaki sa specifičnim sadržajem.

(D.H.F., 05.09.2017)