natječaj

'Nagrada za mlade umjetnice/ke Red Carpet Croatia 2017' - natječaj


prijava: 01.07.2017.

U Hrvatskom muzeju turizma održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena najveća austrijska umjetnička nagrada za mlade umjetnice i umjetnike Crveni tepih te je upućen poziv mladim umjetnicima i umjetnicama za sudjelovanjem u natječaju. Natječaj je otvoren do 1. srpnja 2017.

O nagradi Crveni tepih za mlade umjetnice i umjetnike:
 
Osnivači nagrade su slobodni umjetnik Manuel Gras i bečki tajnik za obrazovanje Marcus Schober, koji su 2009. realizirali ideju da se omogući mladim europskim umjetnicima međunarodna promocija, te osnovali nagradu Crveni tepih. To je najveća austrijska umjetnička nagrada za mlade umjetnice i umjetnike.
 
Od 2013. godine se Crveni tepih angažira na međunarodnom nivou kako bi omogućio bečkoj mladoj umjetničkoj sceni da se predstavi u cijelom svijetu te s ciljem da se potakne kulturna razmjena i da u Beč dospiju novi umjetnički impulsi i strujanja. Upravo je Hrvatska postala prvi partner Crvenog tepiha, a projekt je postao dio Bečkog tjedna u Opatiji. Gradovi partneri su i New York, Munchen, Berlin, Danzig i Trst.
 
Hrvatski muzej turizma već je četvrtu godinu zaredom partner Crvenog tepiha. U sklopu nagrade raspisuje se natječaj za mlade umjetnice/ke, a odabrana nagrađena djela se otkupljuju i postaju dijelom fundusa Crvenog tepiha u Beču, te sudjeluju u skupnim izložbama po svijetu.
 
Sudjelovati mogu:

- studenti/ce umjetničkih akademija u Hrvatskoj koji još nisu napunili 35. godinu života
- diplomirani umjetnici koji još nisu napunili 35. godinu života a diplomirali su nakon 31.12.2015.

Nagrade:

- dodjeljuju se tri nagrade
- od troje umjetnika/ca Red Carpet otkupljuje za svoj fundus po jedno umjetničko djelo u vrijednosti od 1.000,00 EUR (što je istovremeno novčana nagrada za izabrane umjetnice/ke).
- nagrađena umjetnička djela biti će prezentirana i izložena na izložbi Red Carpeta (zajedno s Bečkim umjetninama iz fundusa Red Carpeta) u sklopu Bečkog tjedna u rujnu 2017. u Hrvatskom muzeju turizma, Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji.
- nagrađena umjetnička djela biti će prezentirana u okviru Bečkih dana u Zagrebu, studeni 2017

Predaja materijala (isključivo digitalno):

- životopis s slikom, umjetnička izobrazba, popis radova/ izložbi/ nagrada, itd.
- fotografije najmanje pet radova u vrijednosti od 1.000,00 EUR (naslov rada, dimenzije, materijal, tehnika, godina, ako je nagrađeno djelo onda ime i detalji nagrade).
- poslati sve kao pdf-file (maksimalno 4 MB). Imenovati file na ovaj način: „Prezime-ime-grad“ i poslati na croatia@redcarpetartaward.com

Žiri 2017:

- Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice i muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb.
- Slaven Tolj, ravnatelj, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
- Ela Štefanac, umjetnica, dobitnica nagrade Red Carpet Art 2015
- Ivana Tkalčić, umjetnica, dobitnica nagrade Red Carpet Art Award 2016
- Katrin-Sophie Dworczak, ravnateljica galerije Hilger NEXT
- Gerald Matt, kustos, bivši direktor Kunsthalle Wien
- Andreas Stadler, diplomat i bivši ravnatelj kulturnog foruma u New Yorku
- Manuel Gras, direktor – Red Capret Art Award
 

(R.P.B., 02.06.2017)