predavanje, tribina

Dr. Ivana Bašičević Antić: Mangelosove teze o mitovima modernizma


vrijeme: 21.01.2017. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

U subotu, 21. siječnja, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, održava se predavanje dr. Ivane Bašičević Antić 'Mangelosove teze o mitovima modernizma na primjeru njegove slike Američka pesnikinja Gertrude Stein često je podsećala Picassa'.
Gertrude Stein, slavna američka kolekcionarka i spisateljica, nedvojbeno je najzaslužnija za izgradnju „fenomena Picasso“ u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Važan dio umjetničkog rada Dimitrija Bašičevića Mangelosa (1921.-1987.), naprotiv, kritika je sistema umjetnosti i stvaranja njegovih mitova. Osporavajući taj sistem, Mangelos postavlja pitanje autoriteta. U seriji djela pod nazivom Fenomen Picasso jedan od najdojmljivijih radova je Američka pesnikinja Gertrude Stein često je podsećala Picassa (1967.-1972.). To je  kolaž informacija i materijala različitog tipa. Sastoji se od nalijepljene reprodukcije Picassovog portreta Getrude Stein, dva ulomka s kritičarskim opisom portreta enciklopedijskog tipa i teksta samog Mangelosa, koji je ispisan karakterističnim rukopisom u stilu školske tablice ili bilježnice. Upotreba kolaža može asocirati na kubističku primjenu ove tehnike, ali također na avangardne pristupe u procesu razgrađivanja tradicionalnog pojma umjetničke slike. U oba slučaja upotrebljena tehnika jedan je od instrumenata za prenošenje poruke.

U predavanju o Mangelosu i njegovu odnosu spram Picassa i modernističkim mitovima općenito, koje će se održati u suvremenoj rekonstrukciji Salona de Fleurus, dr. Ivana Bašičević Antić približit će nam kakvo je značenje Mangelosove serije “Fenomen Picasso”, te  kako je moguće da, unatoč neefikasnosti svijeta umjetnosti jedan njen pripadnik, Picasso, bude tako široko poznat i prepoznat te zadobije mitski status. Mangelos podiže glas protiv izgradnje mita te se zalaže za dekonstrukciju fenomena Picasso.
 
O predavačici Ivani Bašičević Antić Teoretičarka umjetnosti i voditeljica Fondacije Ilija & Mangelos; članica Upravnog odbora nagrade Mangelos (nagrada za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Srbiji u okviru YVAA). Doktorirala je s tezom Teorija tekstualnih praksi u vizualnim umjetnostima – Funkcije riječi i slike – Studije slučaja: Dimitrije Bašičević Mangelos i Marcel Broodthaers (2012.).
Objavila je knjige: Emerik Feješ, Muzej savremene umetnosti Vojvodina, Novi Sad, 2012; Svet po Iliji, u: Svet po Iliji, monografija, Fond Ilija & Mangelos, Novi Sad, 2009; te niz autorskih tekstova iz struke.
 
                              
 
 
 
MSU, Avenija Dubrovnik 17, 10000 Zagreb  / www.msu.hr / tel. +385 (0)1 6052 700
Ukoliko ne želite primati obavijesti o događanjima u Muzeju suvremene umjetnosti, molimo vas da nas o tome obavijestiti na msu@msu.hr.

(M.K., 19.01.2017)

Tagovi: mangelos, msu