predstava

Barokna opera 'Julije Cezar u Egiptu' u riječkome HNK-u


vrijeme: 07.05.2016.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca

Barokna opera Georga Friedricha Händela 'Julije Cezar u Egiptu (Giulio Cesare in Egitto)' premijerno će se izvesti u riječkome HNK Ivana pl. Zajca 7. svibnja, a u glavnoj ulozi nastupit će riječka operna pjevačica međunarodne karijere Diana Haller, najavljeno je na konferenciji za novinstvo. 
 
Dramaturgiju i režiju zajednički potpisuju Marin Blažević i Oliver Frljić, a dirigent je Ville Matvejeff.

Ulogu Julija Cezara Händel je izvorno napisao za glas kastrata, a u riječkoj izvedbi u toj će ulozi nastupiti Diana Haller. Ulogu Tolomea, također pisanu za kastrata, tumačit će Sonja Runje. S obzirom na to da se ona bavi i akrobatskim plesom na svili, jednu od arija izvest će viseći na pet metara visine, najavio je Marin Blažević, ravnatelj Opere riječkoga HNK. U ulozi Cleopatre nastupit će Anamarija Knego, a u ostalim ulogama su Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Dario Bercich, Slavko Sekulić i Olga Kaminska. Scenografi su Dalibor Laginja i Marin Blažević, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Nastupaju i članovi riječkoga Baleta.

"Julije Cezar u Egiptu" prva je barokna opera uopće koja se izvodi u riječkome HNK, a Diani Haller je ovo prvi nastup u operi u rodnom gradu. Marin Blažević istaknuo je da je ovo treća opera koja se u mandatu sadašnje uprave, u protekle dvije sezone, postavlja prvi put na scenu u Rijeci. Ocijenio je da se u tom razdoblju, novim pristupom izvedbi opera, revolucionalizirao operni repertoar. Cilj je, kako je naveo, privlačenje na opere mlađe publike kao i one koja nije sklona tradicionalnim opernim izvedbama.

Diana Haller rekla je da joj je ovo jedna od najvažnijih premijera u dosadašnjoj karijeri. Ocijenila je vrlo izazovnim za ženski glas pjevanje glazbe skladane za kastrate, zbog specifičnosti njihova glasa. (Hina)

Opširnije

(D.H.F., 04.05.2016)

Tagovi: premijera, opera