Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Dolina' Vlaste Delimar u Galeriji SC

Jedna od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnica i performerica Vlasta Delimar u utorak u zagrebačkoj Galeriji SC otvara izložbu 'Dolina', prvi dio njezina umjetničkoga rada 'Diptih Dolina…Magda'.
vrijeme: 08.05.2018.
mjesto: Zagreb; Galerija SC, Savska 25
url: https://www.facebook.com/galerijasczg/
"Izložba Dolina intiman je zapis kroz koji umjetnica pokušava misterij i 'užas' majčinstva postvariti putem umjetnosti, s naglaskom na zrcalne refleksije majka-kći, s povremenim likom bake koja je jedna od poveznica njihova genetskoga ponašanja", kaže se u najavi SC-a.
 
Kako objašnjava umjetnica, nasljeđe koje nismo odabrali, a moramo ga živjeti nije uvijek jednostavno. "Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti, jer rekle bismo jednoglasno: mi nikada nismo bile majke", ustvrdila je.
 
Izložba se sastoji od niza portretnih fotografija iz različitih životnih dobi akterica koje su postavljene kroz njihove paralelne svjetove i memorije. Uska crvena traka postavljena preko svih fotografija naša je poveznica pupčane vrpce koja jest neminovnost u odnosu majke i kćeri, ali istovremeno i njezina fragilnost koja pruža mogućnost emancipacije, kaže se u najavi.
 
Kao uvod i neposredno prije otvorenja izložbe održat će se istoimeni performans umjetnice u Teatru &TD kojim Delimar obilježava dan rođenja svoje kćeri Doline, "a čin rađanja, koji nije bio jednostavan, postaje poligon za izvedbu koja zahtijeva totalnu prisutnost tijela kao apsoluta egzistencije".
 
Tekst djelomično izgovara sama autorica, dok izvođačica Josipa Bubaš "transformira - performira" kroz tijelo i pokret. "Zanimljivost ovoga performansa je sinergija dvaju medija; izvedba čistoga performansa s elementima teatra omogućava izvođačima još bogatiji i kreativniji izraz", napominje se u najavi. Na samom kraju predstave pojavljuje se kći Dolina koja će upravo na izvedbi navršiti 30 godina i tim tautološkim činom potvrditi snagu performansa, dodaje se.
 
Izložba će biti otvorena do 19. svibnja, a drugi dio diptiha "Magda" održat će se 1. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u dvorani Gorgona i prostoru Ekstenzije, na Dan starijih osoba. (Hina)