nagrada

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2015. godini


vrijeme: 09.12.2015. u 12 sati
mjesto: Zagreb

ULUPUH-ove nagrade u 2015. godini uručit će se dobitnicima u srijedu, 9. prosinca u 12 sati, u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici.

Povodom šezdesetpete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Darinka Kosora dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2015. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu

Umjetnički savjet ULUPUH-a odlučio je a Upravni odbor potvrdio slijedeće:

- Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Eriki Šmider, fotografkinji

- Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se velikom izložbenom projektu iz ULUPUH-ove međunarodne suradnje, pod nazivom  „INTERAKCIJE – suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske“, realiziranom u Kulturnom centru Zsolnay/Galerija M21 u Pečuhu (Mađarska)
Autorski tim projekta: Višnja Slavica Gabout (autorica koncepcije, selektorica i kustosica),  Mario Beusan (prostorna koncepcija i oblikovanje izložbe), Ivana Bakal (predsjednica organizacijskog odbora i autorica likovnog postava izložbi „Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015“ i “Iskosa gledano – kazalište objekta“unutar cjeline projekta), Ivan Klisurić (vizualni identitet izložbe), te Maša Štrbac, Nika Šimičić, Alan Matuka i Danijela Pičuljan kao organizacijsko - izvedbeni tim

- Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se knjizi „Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija“ – autorica: dr.sc. Martina Petranović, urednica dr.art Ivana Bakal, oblikovanje knjige: Kuna Zlatica, dizajnerica Zlatka Salopek

- Nagrada za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu dodjeljuje se Petri Krpan, dizajnerici tekstila

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u srijedu, 9. prosinca 2015. u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Mariju Beusanu i Tünde Balogh. Gospodinu Mariju Beusanu priznanje se dodjeljuje za dobrotvorni autorski rad na retrospektivnoj izložbi „In memoriam Jasenki Pavliša“ i knjizi „Spomen knjiga-Jasenki Pavliša“. Riječ je o plemenitoj gesti ovog autora, koji se je tom prigodom pobrinuo da odabrani radovi preminule umjetnice uđu u fundus Muzeja za umjetnost i obrt (odabir radova: viši kustos u MUO Arijana Koprčina) i da se kompletan sadržaj umjetničina ateljea donira Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Gospođa Tünde Balogh organizatorica je izložbi u Upravi Zoslnayeve baštine u Pečuhu. Bila je suradnica na projektu INTERAKCIJE te je svojim angažmanom i susretljivošću uvelike pridonijela uspješnoj realizaciji i promociji ULUPUH-ovog projekta u Mađarskoj.

Počasnim članicama ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ana Đokić-Pongrašić i Martina Petranović. Ana Đokić-Pongrašić je umjetnička voditeljica udruge KNJIGA U CENTRU i dugogodišnja suradnica ULUPUH-a. Inicijatorica je nagrade LICE KNJIGE za najbolje grafički oblikovanu knjigu (suorganizator ULUPUH) te voditeljica većeg broja tribina o ilustraciji realiziranih u suradnji s ilustratorskom sekcijom ULUPUH-a. Aktivno se bavi popularizacijom umjetnosti među širokom publikom, osobito popularizacijom knjige i književnosti te likovne umjetnosti. Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva dramskih umjetnika te SACD-a. Tijekom dugog niza godina, Ana Đokić-Pongrašić svojim je djelovanjem, organiziranjem različitih manifestacija, izložbi, tribina, prezentacija i festivala, kako u zemlji, tako i inozemstvu, aktivno pridonosila afirmaciji velikog broja ilustratora i ilustratorske struke u cjelini. Teatrologinja dr. sc. Martina Petranović diplomirala je komparativnu književnost, anglistiku i teatrologiju (2000.) te doktorirala temom o hrvatskoj kostimografiji (2010.) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer objavila je knjigu „100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.“ (ULUPUH, Zagreb 2011.), a u suradnji s Lucijom Ljubić knjigu „Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta“ (HAZU, AGM, Zagreb 2012.). Autorica je knjiga „Na sceni i oko nje“ (Oksimoron, Osijek 2013.), „Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj“ (ULUPUH, Zagreb 2014.), „Od kostima do kostimografije. Hrvatska kazališna kostimografija“ (ULUPUH, Zagreb 2015.) i „Kazalište i (pri)povijest“ (Ex libris, Zagreb 2015.). Svojim radom Martina Petranović sustavno i znanstveno vrednuje rad hrvatskih kostimografa, kroz povijest i danas, te je u tom smislu vrijedan promicatelj kostimografske umjetnosti.

Nagrade će uručiti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Darinko Kosor.
Godišnja priznanja uručiti će i počasne članice proglasiti Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Obrazloženje nagrada


(D.H.F., 03.12.2015)

Tagovi: ulupuh, nagrada