izložba

Otvorenje izložbe 'minimania' Martine Križanić


vrijeme: 02.06.2015. - 16.06.2015.12,00
mjesto: Zagreb; Galerija TTF-a, Prilaz baruna Filipovića 28a

Otvorenje izložbe 'minimania' Martine Križanić, u sklopu projekta myauMANIA, otvara se u TTF galeriji, u utorak, 2. lipnja, u 12 sati. Izložba ostaje otvorena kao izlog-galerija do 16. lipnja.

Centralna inspiracija u stvaranju kolekcije 'minimania' su ikone japanske kulture; geisha, uniformirana školarka, djevojačke subkulture kao što su lolita i kigurumi te životinjske maskote kawaii kulture (kulture slatkoće) kao što su mačka i zec.

Radi se o kritici suvremene mode ispražnjene od značenja koja se svodi na čistu formu, kao i kritiku dominantnog ukusa lokalne dizajnerske scene. Kako se taj ukus stalno iznova perpetuira dolazi do diskriminacije drugačijih oblika izražavanja od strane nadležnih institucija.Unesen je i trenutno izrazito popularan element mladenačke kulture, okultizam, ideje o masonima i teorije zavjere pa se kroz cijelu kolekciju proteže motiv trokuta, maski, sakrivanja pod kapuljačama. Kapuljače su izvedene transformacijom drugih odjevnih elemenata, na primjer mornarske kragne.

Martina Križanić je sociologinja, bavi se teorijama subkultura i društvenih pokreta, mode i životnog stila. Trenutno je studentica dilomskog studija teorije mode na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

(M.K., 01.06.2015)