predstavljanje

Yoko Nishii promovira djela Dore Pejačević u Japanu


vrijeme: 13.04.2015.
mjesto: Japan; Tokio

Japanska pijanistica Yoko Nishii, koja sustavno istražuje hrvatsku glazbenu baštinu, izdala je na CD-u cjelovit glasovirski opus Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja. Tom je prigodom krajem ožujka održala uspješnu koncertnu promociju u Tokiju (Takagi Klavier, Shoto Salon).

''Jako sam sretna što sam uspjela ostvariti svoju davnu želju izdati CD s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević (1885. – 1923.) u godini 130. obljetnice njezina rođenja. Postala sam svjesna ljepote njenih djela u vrijeme svog studija u Hrvatskoj kada sam se susrela s dražesnom glasovirskom minijaturom "Ruža" i pjesmom "Venedig" na stihove Friedricha Nietzschea. Osjetila sam poticaj upoznati se i posvetiti izvedbi njena opusa. Nadam se da će ova dva CD-a učiniti stvaralaštvo Dore Pejačević dostupnim mnogima koji ga ne poznaju, napose izvan njene domovine, u kojoj je ističu kao jednu od prvih značajnih hrvatskih skladateljica.

U ostvarenju ovog projekta imala sam sreću naići na "New York Steinway Vintage Grand Piano" iz 1912., koji je dodatno stvorio ozračje vremena u kojem je živjela Dora Pejačević, a koji mi je ljubazno ustupio Takagi Klavier Inc. Dani koje sam provela u snježnoj Niigati snimajući Dorina djela na ovom predivnom "vintage" glasoviru ostat će mi zasigurno u dubokom sjećanju.''

Yoko Nishii, u siječnju 2015

Yoko Nishii će već početkom jeseni ove godine boraviti u Hrvatskoj, gdje namjerava održati još jednu koncertnu turneju.


 

(R.P.B., 13.04.2015)