Preskočite na glavni sadržaj

Premijera operete 'Kraljica lopte' Ive Tijardovića 30. lipnja na Poljudu

Premijera operete 'Kraljica lopte' Ive Tijardovića, posvećene nogometnom klubu Hajduk, bit će izvedena na stadionu u Poljudu, 30. lipnja ove godine pod ravnanjem Harija Zlodre u režiji, koreografiji i adaptaciji Jelene Bosančić, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije.
vrijeme: 30.06.2017.
mjesto: Split; Poljud

Ova će se premijera izvesti na poticaj studenata splitskog Sveučilišta uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilišta, Nogometnog kluba Hajduk i Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split.
 
"Opereta 'Kraljica lopte' izvest će se na posebnoj pozornici na Poljudu i u njoj će sudjelovati 100-tinjak studenata, a u opremi nam je pomoglo splitsko Hrvatsko o narodno kazalište," rekao je predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije u Splitu i inicijator izvedbe ove operete na stadionu u Poljud Luka Jadrić. Dodao je kako će u izvedbi predstave pomoći i tri profesionalna glumca: Damir Mihanović Čubi, Stefan Kokoškov i Ana Jovanović.

Objasnio je kako su se za izvedbu ove predstave studenti odlučili, jer je njezin autor Ivo Tijardović "sav splitski" i volio je Split. "Ciljali smo na publiku koja nije kazališna jer ne smatramo da je umjetnost za elitu, nego je umjetnost za narod," kazao je Jadrić.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da županija podupire i pomaže ovu premijeru jer je Hajduk simbol Dalmacije. "Ovaj projekt ne možemo nazvati ni sportski, ni umjetnički, ni politički ni gospodarski, nego ga možemo nazvati 'projekt za nas Dalmatice' kojim ćemo pokazati cijeloj Hrvatskoj kako u simbiozi umjetnosti, sporta, znanosti i politike može jako dobro funkcionirati zajedništvo," rekao je župan Boban.
 
Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos je naglasio kako je "Hajduk više od nogometa" što se dokazuje i premijerom "Kraljica lopte" na Poljudu. "Hajduk želi sudjelovati ne samo u razvoju nogometa i sporta već se želi aktivno uključiti i u akademsku zajednicu," kazao ej Kos dodavši kako se izvedbom ove operete Hajduk, kao narodni klub, približava narodu. Napomenuo je  da je Hajduk jedini klub koji ima svoju operetu. "U tomu smo svjetski prvaci," istaknuo je Kos.
 
Najavio je mogućnost da se izvedba ove operete nastavi u ubuduće nakon premijere (30. lipnja) te repriza 1. i 2. srpnja ove godine. "U budućnosti ćemo možda i komercijalizirati ovu predstavu," rekao je Kos.
 
Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović je naglasio kako premijerom operete "Kraljica lopte" na poticaj studenata, želi dokazati kako splitsko Sveučilište "odgaja kreativne studente koji znaju realizirati projekte na europskoj i svjetskoj razini."
 
"Premijerom operete 'Kraljica lopte' daje se doprinos oživljavanju naše bogate kulturne tradicije i velikana kao što je bio Ivo Tijardović," istaknuo je rektor Anđelinović.
 
Praizvedba operete "Kraljica lopte" upriličena je 1926. godine na tadašnjem stadionu Nogometnog kluba Hajduk Stari plac. Tada (1926.) je Hajduk slavio 15. godišnjicu postojanja pa je tim povodom Ivo Tijardović na poticaj braće Fabijana i Luke Kaliterne napisao i uglazbio ovu operetu. (Hina)