Preskočite na glavni sadržaj

Slika svijeta i performativnost glokalne svijesti 2017.

U Slavonskom Brodu će u subotu, 20. svibnja, od 12 do 12,20 sati, promičući ljudska prava na različitost, civilna organizacija 'Kultura, mediji i edukacija' – ARTHEA predstaviti novi plesni performans.
vrijeme: 20.05.2017. 12-12,20 h
mjesto: Karlovac, Croatia
url: http://kdf.freedance.hr/

Dva studenta suvremenog plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu – Šimun Stankov i Mate Jonjić, te student Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranog studija u Slavonskom Brodu Igor Ilić, u dugim suknjama i koreografiji zagrebačke plesačice i glazbenice Nastje Štefanić izvest će improvizaciju, uz jazz glazbu Amerikanca John Zorna, a inspirirajući se svjetski poznatom izraelskom plesnom skupinom Kibbutz Contemporary Dance Company, s kojom je autorica projekta dr. sc. Vesna Srnić dogovorila Skype suradnju.
 
Dio umjetničkog performancea je i multimedijska platforma koju realiziraju studenti Umjetničke akademije u Osijeku, pod mentorstvom prof.art. Vladimira Freliha, te studentica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranog studija u Slavonskom Brodu Valentina Jackiv, kao i učenici/snimatelji OŠ Ivan Goran Kovačić u organizaciji dipl. učitelja informatike Tomislava Lačića.
 
Znanstvene osvrte na umjetnički performans napisat će: Prof.dr.sc. Lino Veljak (predstojnik Katedre za ontologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu), mediologinja Prof.dr. Divna Vuksanović (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd; predsjednica udruženja građana za umjetnost, kulturu, medije i društvena pitanja  „Mladi grašak“), Mr.sc. Jugoslav Gojković, dr.med. (Odjel psihijatrije, Slavonski Brod), te estetičarka medija Dr.sc. Vesna Srnić, znanstvena suradnica pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranom studiju u Slavonskom Brodu.
 
Autorica projekta smatra, a to je bila i teza njene doktorske disertacije, da je umjetnička individuacija razrješenje rodne problematike, te da samo estetskim promjenama stvarnosti, re-kreiramo i osvajamo novu osobnost bez nužnih rodnih obilježja, dakle ni androginu, niti transrodnu. Naravno da se time ne želi vrjednovati potencijale pojedinaca i zajednica koje istražuju sve prijelazne granice rodnog.
 
I ovogodišnji projekt civilne organizacije „Kultura, mediji i edukacija“ – ARTHEA je financijski podržalo Ministarstvo kulture RH, Grad Slavonski Brod, Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda, te Brodsko-posavska županija.