obavijest

Srami se! - filmsko i čitalačko popodne u GMK


vrijeme: 17.01.2015. 16,00 - 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29

U okviru projekta Srami se! u Galeriji Miroslav Kraljević, u subotu, 17. siječnja, od 16 sati, održava se filmsko i čitalačko popodne s tematskim fokusom na suodnosu srama i krivnje.
16 – 18 sati / filmska projekcija: The Act of Killing, dokumentarni film, 2012.Režija: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn

Odred smrti javio se u Indoneziji 1965. svrgavanjem vlasti od strane vojske i u manje od godinu dana pomogli su vojsci da ubije više od milijun navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. U Act of killing neki od aktera Odreda smrti pristaju ispričati svoju priču o tome no njihovo sudjelovanje u filmu nije dokumentarističko svjedočanstvo: oni glume sami sebe ali i svoje žrtve, i ponovno proživljavaju te zločine. Kao da to nije dovoljno, čak biraju I žanr u kojemu će se to iskustvo 'odglumiti': mjuzikl, vestern ili kriminalistički film, na primjer. Oni žele biti zvijezde svojih omiljenih žanrova: gangsterskog filma, vesterna, mjuzikla. Film će predstaviti Ana Kovačić.

18 - 18, 30 Pauza
18, 30 – 20, 30
Čitalačka grupa: James Gilligan – Shame, Guilt and Violence
 
Čitamo i raspravljamo o tekstu Jamesa Gilligana 'Sram, krivnja i nasilje'. U tekstu Gilligan iznosi iskustva vezana uz dugogodišnji rad sa zatvorenicima, kojim je želio istražiti uzroke i mogućnost prevencije nasilja kao i njegovu povezanost s 'varijetetima moralnog iskustva'. Autor sram razmatra kao posljedicu destrukcije sebstva gdje se nasilno ili agresivno ponašanje javlja kao pokušaj postizanja osjećaja suprotnog sramu. Razmatra, također, suodnos srama i krivnje – dok kazna može pojačati osjećaj srama, ona obično umanjuje osjećaj krivnje. Nastojat ćemo istražiti vezu krivnje i srama kako ih definira Gilligan te ih pokušati primijeniti na nizu primjera navedenih u tekstu, kao i na filmu The Act of Killing Joshue Oppenheimera.

Svi zainteresirani za čitanje teksta i prije same čitalačke mogu se javiti na ana.kovacic@g-mk.hr .Tekst će predstaviti članica kustoskog tima Galerije Miroslav Kraljević Sanja Sekelj.

Srami se! je interdisciplinarni višegodišnji projekt pokrenut od strane Galerije Miroslav Kraljević, CELEIA - Centra suvremenih umjenosti iz Celja i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva. Projekt uspostavlja platformu za umjetničko i teorijsko istraživanje pojma srama uvjetovanog specifičnim političkim, ekonomskim i društvenim kontekstom.

Kakve su posljedice ako dominantne strukture moći označe određene događaje, načine ponašanja ili identitete sramotnim za pojedinca ili zajednicu? Projekt polazi od razumijevanja srama kao posljedice uvjetovane društvenim i kulturološkim djelovanjem čiji je doživljaj osoban i/ili kolektivan unutar javne i/ili private sfere. Pritom postavlja pitanja: koji identiteti i prakse se smatraju sramotnima i koje strukture ili pozicije imaju moć označiti ih takvima? Može li se sram shvatiti kao simptom uslijed prekida s uspostavljenim normativnim ponašanjem, ekonomskim ideologijama, političkim ciljevima i oblicima patrijarhalne dominacije? Može li čin sramljenja djelovati kao mehanizam koji održava postojeće odnose moći i omogućava sredstvo kontrole društva?

Srami se! u Galeriji Miroslav Kraljević kuriraju Ana Kovačić i Irena Borić.

(M.K., 15.01.2015)