izložba

Lovro Lapuh u Greti


vrijeme: 12.01.2015. - 17.01.2015.20,00
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92

U ponedjeljak, 12. siječnja, s početkom u 20 sati, u Greti se otvara izložba pod nazivom '4G' Lovra Lapuha. Izložba ostaje otvorena do 17. siječnja.

Lovro Lapuh izlaže četiri portreta pisca, filozofa i znanstvenika; svojevrsni hommage jahačima apokalipse novog doba odnosno pokretačima tzv. novog ateizma. I, ovaj put već na prvi pogled daje do znanja kako je riječ o sadržajno razrađenom misaonom i slikarskom konceptu potvrđujući time svoju prepoznatljivost. Lica mislilaca 21. stoljeća Richarda Dawkinsa, Daniela Dennetta, Sama Harrisa i Christophera Hitchensa prezentirana su svako u svojoj interpretaciji, katkad se referirajući na popularnu kulturu, čineći tako originalnu izvedbenu cjelinu. Domene neuroznanosti, filozofije, religije, evolucijske biologije i politike utjelovljuje tako svojim slikama usklađujući njihovu prepoznatljivost i značajke s licima protagonista realiziranih portreta. Slikarske kompozicije velikih formata hipnotiziraju, fiksiraju i provociraju uvijek iznova pozivajući gledatelja na suočavanje s vlastitim uvjerenjima.


Lovro Lapuh svojim slikarskim platnima poziva na komunikaciju s promatračem i njegovu reakciju. Istovremeno, on razotkriva vlastite dvojbe, sumnje pa i svakodnevna ogorčenja prouzrokovana postojanošću ljudske gluposti i licemjerja. Razlaže, secira, prokazuje te ukazuje na neuralgične točke sistema i sustava, pojedinaca i društva, ovaj put usmjerenih na pitanje vjerskih i religijskih normi. Podvlači i akcentira ono suštinsko te u konačnici egzistencijalno dajući svoj osvrt i sud, no uvijek ostajući u domeni vlastitog primarnog slikarskog medija. Ondje bira i živi svoju slobodu u kojoj ruši zadane i nametnute norme razmišljanja makar na trenutak i u jednom pogledu.

Svoja promišljanja odlučno prenosi na platna uz suverenu potvrdu same izvedbene slikarske vještine. Slojevitost u smislu kompozicijske razrade, kao i ona sadržajnog koncepta, izbija na površinu energijom poteza te razotkriva potku pozadinske priče kao okidača za asocijativnost vlastitih shvaćanja i tumačenja. Autorova je tako likovna retorika i ikonografija promišljena, izazovna i plijeneća s porukom aktivnog komentara vlastite pozicije u vremenu i društvu u kojemu se nalazi.

Detaljnoj razradi površine doprinose upisani znakovi i verbalne poruke kao i sami naslovi djela kojima sugerira te ne ostavlja prostor za suvišne analize. Njegova namjera da na bogatoj strukturi upiše stvarnost, kako bi djelovala na našu podsvijest, ne podilazi, već svojom dinamikom traži i ciljano podbada. Poziva nas tako da uistinu vidimo te da se zapitamo i pritom razotkrijemo. U tom procesu trajne potrage za spoznajom i samospoznajom, poziva na promišljanja izvan ideologijskog i dogmatskog. To su upravo ona promišljanja koja izviru iz nas samih, a Lovro Lapuh ih pronalazi u umjetnosti te iskazuje svojim platnima. Marijana Paula Ferenčić

(M.K., 08.01.2015)