Preskočite na glavni sadržaj

'Rađanje fašizma' na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti

Animirani rad 'Rađanje fašizma' Slobodana Tomića, prošlogodišnji laureat programa 'Animation goes MSU!', ostvarenog u suradnji Animafesta Zagreb i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), prikazuje se do 28. veljače na medijskoj fasadi tog zagrebačkog muzeja.
vrijeme: 16.02.2017.
mjesto: Muzej suvremene umjetnosti
url: http://www.kcb.org.rs/
Tomićev rad, serija animiranih sekvenci koja prikazuje arhitektonski prostor u interakciji s marionetsko-robotskim figurama koje utjelovljuju vojnike i civile, prikazuje se kao uvod u ovogodišnji "Animation goes MSU!", za koji do 22. ožujka traje natječaj.
 
"Dok se vojnici kreću u ustrojenim formacijama, civili bdiju nad bezdanom ili se nekontrolirano kotrljaju niz stepenice beskrajnih arhitektonskih konstrukcija, ponekad se sudarajući i propadajući u bezdan. Scene su minimalistički reducirane u tehnici 3D-animacije, izmjenjuju se u različitim ritmovima jakog crno-bijelog kontrasta, naglašavajući osjećaj usamljenosti i tjeskobni predosjećaj fašističkog terora", stoji u najavi MSU-a. 
 
Slobodan Tomić (1960.) rođen je u Splitu, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, na Odsjeku grafike, u klasi Dževada Hoze. 
 
Od 1988. sudjeluje na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma.  
 
Istražuje na području grafike, animacije i novih medija. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za grafiku i kratki film. Živi u Splitu, gdje je docent na Umjetničkoj akademiji te predaje grafiku i 3D-oblikovanje. 
 
Projekt "Animation goes MSU!", postao je tradicionalno uvodno događanje u glavni program Svjetskog festivala animiranog filma. 
 
Trokanalni site-specific animirani radovi koji će biti odabrani s aktualnog natječaja prikazat će se na medijskoj fasadi MSU-a od 23. svibnja do 10. lipnja, u povodu 27. Animafesta koji će se održati od 5. do 10. lipnja. 
 
Najbolji film bit će nagrađen festivalskom statuom te samostalnom trotjednom projekcijom rada na fasadi MSU-a tijekom veljače i ožujka 2018.
 (Hina)