info


najave

Hrvatsko muzejsko društvo najavljuje Digitalnu Noć muzeja (29.1.2021.)

Sudjelovanje u šesnaestoj  po redu Noći  muzeja, prijavio je 171 sudionik,  muzejska, baštinska ili obrazovna institucija, što organizatore i sudionike ovogodišnjeg digitalnog izdanja Noći muzeja, iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja  i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.
 
projekcija

Tjedan u Kinoteci: Stvor, Živago i Valna duljina

U Zimskim pričama na rasporedu su epska avantura 'Doktor Živago' i kultni klasik 'Stvor' Johna Carpentera, a u suradnji s Udrugom 25 FPS prikazat će se i jedan od najutjecajnijih avangardnih filmova, 'Valna duljina' Michaela Snowa.
 
izložba

Oni dolaze... - Tino Vuković

Projekt Oni dolaze... u Galeriji SC od 29. siječnja do 6. veljače predstavlja prvu samostalnu izložbu umjetnika Tina Vukovića, pod nazivom "Does a bear sh*t in the woods?".
 
obavijest

Objavljena knjiga izabranih pjesama Carol Ann Duffy 'Gramatika svjetla'

Nakladnik V.B.Z. objavio je prvi puta na hrvatskom izbor izabranih pjesama nagrađivane britanske pjesnikinje Carol Ann Duffy, okupljenih u opsežnom izdanju 'Gramatika svjetla' čiji prijevod potpisuje Tomislav Kuzmanović.
 
izložba

Ivana Tkalčić: Why am I seeing this post?

U galeriji splitskog Kluba Kocka, 28. siječnja 2021. se otvara izložba "Why am I seeing this post?", autorice Ivane Tkalčić, koja će se moći posjetiti do 5. veljače 2021.
 
izložba

Bojan Mrđenović: Priroda, kemija i društvo

BLOK najavljuje izložbu Bojana Mrđenovića 'Priroda, kemija i društvo', od 28. siječnja do 21. ožujka 2021., u prostoru Black Box Muzeja suvremene umjetnosti.
 
predstavljanje

Neža Knez: Skica za film

Otvoreni studio Galerije Miroslav Kraljević predstavlja projekt umjetnice Neže Knez: 'Skica za film'.
 
obavijest

MUO partner u međunarodnom projektu EU - ArtNouveau2

Muzej za umjetnost i obrt partner je u međunarodnom projektu Europske unije ARTNOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU (Jačanje kulturnog identiteta dunavske regije uspostavom zajedničke secesijske baštine).
 
performans

Performans '(Ne) mrzimo baš sve?’

Performans '(Ne) mrzimo baš sve?’ plesne grupe Flame bavi se temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti. Premijerna izvedba održat će se 29. siječnja u Galeriji Kortil.
 
obavijest

Objavljeno luksuzno izdanje 'Misala kneza Novaka'

Nakon godinu dana duge pripreme, u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaika knjiga objavljen je 'Misal kneza Novaka' iz 1368. godine, jedna od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća naših glagoljaša.
 
obavijest

Pilot projekt udruge Filmaktiv uspješno priveden kraju

Nova škola dokumentarnog filma riječke udruge Filmaktiv u proteklih je godinu dana, kombinirajući filmsku teoriju i praksu, kroz sistematski i kreativni rad te brojne filmske vježbe iznjedrila deset mladih filmskih amatera koji su svoj rad zaokružili završnim autorskim filmovima.
 
predstavljanje

Otvorenje mrežne platforme Perform Europe

Perform Europe inovativan je i dugo očekivan projekt Europske komisije koji će propitivati i podupirati nove održive načine međunarodne - fizičke i digitalne - prekogranične distribucije djela izvedbenih umjetnosti u svim zemljama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa, a s ciljem stvaranja novih modela potpore za sektor.
 
predstavljanje

Otvorena dva nova savjetovanja sa zainteresiranom javnošću

Ministarstvo kulture i medija provodi dva nova savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, koja su otvorena od 25. siječnja do 25. veljače 2021. godine.
 
izložba

'Grad Sv. Vlaha' - izložba u sklopu 20. Feste Dubrovnik

Tradicionalna izložba posvećena sv. Vlahu ove godine nosi naziv "Grad Sv. Vlaha", a održava se od 25. siječnja do 7. veljače 2021., u Kazalištu Marina Držića.
 
obavijest

Kino klub Sisak: i dalje se primaju donacije i materijali za dokumentarni

Potres od 28. prosinca 2020. godine koji je najviše pogodio područje Sisačko-moslavačke županije ostavio je i trag na domovima članova Kino kluba Sisak te na prostorijama i opremi Kluba. Članovi Kluba i dalje prikupljaju sredstva za obnovu domova članova i nadomještanje opreme te renovaciju prostora putem humanitarne akcije 'Za Kino klub Sisak'. Osim toga, Klub prikuplja foto i videomaterijale koji bi pridonijeli stvaranju dokumentarnog filma o potresu.
 
natječaj

13. Likovna nagrada Ptuj Karneval 2021 - Poziv

Općina Ptuj, Javni zavod za turizam Ptuj i Kulturno umjetničko društvo Art Stays, zajedno s ostalim partnerima, pozivaju umjetnike da sudjeluju u natječaju za međunarodnu likovnu nagradu Ex-tempore koja se organizira u sklopu tradicionalne slovenske manifestacije Kurentovanje.
 
projekcija

Rafinirane melodrame Douglasa Sirka u kinu 'Tuškanac'

Kino 'Tuškanac' od 27. siječnja do 3. veljače donosi osam najcjenjenijih melodrama Douglasa Sirka realiziranih za studio Universal. Prema mnogima najznačajniji redatelj u žanru melodrame u povijesti američkog filma, Douglas Sirk (pravim imenom Hans Detlef Sierck) autor je čiju je revalorizaciju u velikoj mjeri svojim publicističkim i redateljskim radom potaknuo njemački redatelj Rainer Werner Fassbinder.
 
obavijest

Časopis ZiN Daily predstavlja novosti i poziva autore da pošalju svoje radove

Književni časopis ZiN Daily ima novi vizualni identitet, rubrike, uredništvo i Twitter stranicu na kojoj možete pratiti obavijesti o objavama i ostale zanimljive i relevantne informacije. ZiN Daily također poziva autore da pošalju svoje radove…
 
obavijest

Mrežna knjiga 'Vilinsko igrišče - Hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja'

U sklopu projekta 'Dan bajki: baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m' Hrvatsko knjižničarsko društvo i Knjižničarsko društvo Krapinsko-zagorske županije objavili su mrežnu knjigu 'Vilinsko igrišče - Hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja'. Zbirka sadrži priloge s dvadeset i četiri lokaliteta diljem naše domovine i tri priloga iz Bača u Vojvodini. Knjiga je dostupna putem poveznice: https://danbajki.wixsite.com/pocetna.
 
obavijest

Umro cijenjeni jazz glazbenik Mladen Baraković Lima

Cijenjeni hrvatski jazz basist i kontrabasist, nekadašnji član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mladen Baraković Lima, umro je u 71. godini života, izvijestila je u nedjelju HRT.
 
obavijest

Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać

Književnica i prevoditeljica s njemačkoga Truda Stamać, koja je hrvatskoj čitateljskoj publici približila djela Rilkea, Brechta, Grassa, Hessea, Bernharda i Schillera, preminula je u petak u 79. godini.
 
predstava

Premijera opere 'Cavalleria rusticana' u riječkom HNK

Popularna opera „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija, pod dirigentskim vodstvom maestra Paola Bressana i u režiji Dražena Siriščevića, bit će premijerno izvedena u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 27. siječnja 2021., s početkom u 19.30 sati.
 
projekcija

Na veliko platno riječkog Art-kina stiže novi film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?'

Riječka publika prva u Hrvatskoj ima priliku na velikom platnu svog kina pogledati novi film renomirane bosansko-hercegovačke redateljice Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' koji će svoju hrvatsku kinopremijeru u Art-kinu imati u petak, 29. siječnja, uz dva reprizna prikazivanja, 30. i 31. siječnja 2021.
 
obavijest

Goran Rem/Sanja Jukić/ Hikos Mash-up: 'Osječka mediostilistika'

Književno-znanstveni naslov 'Osječka mediostilistika' u supotpisu troje autora  - Goran Rem/Sanja Jukić/ Hikos Mash-up, objavljen je u izdanju Slavonsko-baranjsko-srijemskoga Ogranka DHK i MeandarMedie.
 
izložba

Izložba novoprimljenih članova HDLU Rijeka

Izložba novoprimljenih članova HDLU Rijeka (Ivana Butković, Kristina Čehulić, Carry Lee Hent, Elvis Krstulović, Nina Lekić, Nicol Načinović, Vedran Ružić, Nevena Živić) održava se od utorka, 26. siječnja, do 9. veljače 2021., u riječkoj Galeriji Juraj Klović.
 
obavijest

Nastavlja se uspješna evakuacija kulturnih dobara s potresom pogođenih područja

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora i konzervatora-restauratora nastavljaju s uspješnim evakuacijama zaštićene pokretne kulturne baštine.
 
obavijest

Objavljen zbornik radova posvećen Mirku Tomasoviću

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Omišu 2018. 'Emisija i recepcija. Uz 80. obljetnicu rođenja Mirka Tomasovića', koji je uredila Cvijeta Pavlović objavila je Matica hrvatska u svojoj knjižnici Komparativna povijest hrvatske književnosti.
 
konferencija, znanstveni skup

Online konferencija: Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva / SACHE

ZICER najavljuje konferenciju „Inovativne prakse kulturne baštine i kreativnog poduzetništva” u sklopu međunarodnog projekta SACHE, koja će se održati  26. siječnja 2021. na Zoom platformi.
 
izložba

'Dannunzieggiare' Giovannija Morbina na riječkim ulicama

Na riječkim gradskim oglasnim pločama i stupovima odnedavno se može vidjeti rad 'Dannunzieggiare' (hrv. danuncirati) talijanskog umjetnika Giovannija Morbina, koji izlaže u sklopu programa „Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru“ riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.
 
izložba

Mišo Baričević: 'Kolaži'

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, 21. siječnja, otvorena je izložba ”Kolaži” dubrovačkog slikara i umjetnika Miša Baričevića koja će se u prizemlju Narodne knjižnice moći razgledati do 18. veljače 2021..
 
projekcija

Kratki utorak: Poezija u slikama Aleksandra Sokurova - 1. dio

Prvi Kratki utorak u ovoj kalendarskoj godini, koji će se održati 26. siječnja, u 19 sati, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, bit će posvećen trenutno najvećem živućem ruskom redatelju Aleksandru Sokurovu.
 
predavanje, tribina

Etnografska istraživanja iregulariziranih migracija u pandemijskom kontekstu

Institut za etnologiju i folkloristiku i projekt Hrvatske zaklade za znanost ERIM – Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika najavljuju tribinu 'Etnografska istraživanja iregulariziranih migracija u pandemijskom kontekstu' koja će se održati u petak, 29. siječnja, u 18 sati, putem platforme Zoom.
 
obavijest

Perzijsko izdanje 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u prijevodu Ebtehaja Navaeya

Zbirka pripovijetki Ivane Brlić-Mažuranić 'Priče iz davnine' objavljene su ovoga mjeseca u Iranu na perzijskome jeziku. Izdavač Shahab-e Sagheb zbirku je objavio u Teheranu uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH i podršku Hrvatsko-iranskoga društva 'Irandustan'.
 
obavijest

Preminula glumica Mira Furlan

Istaknuta kazališna, filmska i televizijska glumica Mira Furlan preminula je u SAD-u, u srijedu, 20. siječnja 2021. godine, u 66. godini života.
 
koncert

Guitarra viva – Petrit Çeku (uz prijenos uživo)

U utorak, 26. siječnja 2021., u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u sklopu ciklusa Guitarra viva nastupit će Petrit Çeku, s početkom u 20 sati, uz prijenos koncerta uživo na YouTube kanalu.
 
radionica, kolonija

glitchLAB 2021 - online radionice

Svi zainteresirani pozivaju se na sudjelovanje na besplatnim online DIWO Glitch Art radionicama s ciljem traženja, dokumentiranja, kataliziranja i dijeljenja začudnih i estetičnih grešaka u digitalnim formatima statičnih i pokretnih slika.
 
financiranje

PGŽ u Rijeci sufinancira aktivnosti Gradske knjižnice i HNK Ivana pl. Zajca

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina potpisao je u četvrtak ugovore o sufinanciranju nabave županijskoga bibliobusa s riječkom Gradskom knjižnicom i programa (Za)voli kazalište s HNK Ivana pl. Zajca, izvijestila je Primorsko-goranska upanija.
 
radionica, kolonija, predavanje, tribina

Dani Nikole Tesle od 27. siječnja

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Predavanja i radionica moći će se pratiti isključivo putem Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a.
 
djeca, mladi

Riječku 'Školu u kinu' u proteklih 12 godina posjetilo više od stotinu tisuća djece i mladih

'Škola u kinu' dugogodišnji je projekt riječkog Art-kina namijenjen približavanju filmske umjetnosti djeci i mladima - nastao 2009., zamišljen je kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod spomenutog uzrasta. S vremenom je proširen na vrtiće i srednje škole, a odnedavno je, s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, dostupan i online.
 
najave

Novi projekt kazališta Mala scena – Kazalište na kamionu

U 2020. godini Mala scena online stigla je ne samo do svih gradova u Hrvatskoj već su bili u domovima djece od Laslova do Dubaia, Kanade, Nizozemske… Godine 2021. nastavljaju svoje putovanje – Kazalištem na kamionu, za što im je potrebna donacija rabljenog kamiona u voznom stanju!
 
predavanje, tribina

Tribina Litterarum translatio: Goran Čolakhodžić i Stjepanka Pranjković

U ponedjeljak, 25. siječnja, na redu je prva ovogodišnja tribina iz niza Litterarum translatio. U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 18 sati, spomenuta će tribina uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa biti priređena bez prisutnosti publike. Bit će snimljena i ubrzo će se pojaviti na YouTube kanalu DHKP-a.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za online scenarističku radionicu s Razvanom Radulescuom

Udruga Metonimija otvara prijave na radionicu scenarija s Razvanom Radulescuom za 2021. godinu. Radionica će se održati online, u razdoblju od 15. do 19. veljače. Rok za prijave je 5. veljače 2021.!
 
obavijest

Objavljena knjiga Oswalda Spenglera 'Heraklit'

Hrvatski prijevod knjige njemačkoga filozofa Oswalda Spenglera 'Heraklit. Studija o temeljnoj energetičkoj misli njegove filozofije', koju je s njemačkoga preveo Damir Vesely, objavio je zagrebački nakladnik AGM.
 
financiranje

Objava rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva

Nakon započete objave rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu programima književno-nakladničke, knjižarske i knjižnične djelatnosti u 2021. Godini čitanja, Ministarstvo nastavlja s objavom rezultata Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2020. godini.
 
najave

Program Galerije Spot u 2021.

Ured za fotografiju - Galerija Spot najavljuje u ovoj godini bogat izložbeni program uz niz popratnih aktivnosti i novih sadržaja!
 
natječaj

Literarno-likovno-filmski natječaj 'Kaštelanske štorije 2021.'

U povodu Dana Grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno – likovno – filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom 'Kaštelanske štorije 2021.'. Natječaj je otvoren do 12. veljače 2021., a u istome mogu sudjelovati državljani Republike Hrvatske – djeca i odrasli!
 
natječaj

Natječaj za neobjavljeni rukopis

Nakladnička kuća Antìpōd raspisuje natječaj za neobjavljeni rukopis (roman, zbirka kratkih priča, zbirka pjesama) na hrvatskom jeziku. Natječaj traje do 21. ožujka 2021.!
 
predavanje, tribina

Tribina DHK: Jasminka Domaš

Voditeljica Tribine DHK Lada Žigo Španić razgovara s književnicom, profesoricom judaizma, scenaristicom, novinarkom i autoricom dokumentarnih filmova Jasminkom Domaš. U svojoj knjizi 'Kadišl i nebeski putnici' (Naklada Litteris, 2020.) govori o antisemitizmu i životu za vrijeme Drugog svjetskog rata temeljenom na vlastitim događajima iz prošlosti. Izabrane tekstove iz knjige čita dramska umjetnica Dunja Sepčić.
 
obavijest

Hrvatski književnici i svijet – Čile

U prvome ovogodišnjem broju međunarodnoga digitalnog časopisa 'Altazor' koji već tri godine u Čileu izdaje Zaklada Vicente Huidobro, objavljeni su radovi troje hrvatskih autora – pjesnika Drage Štambuka i pjesnikinja Lane Derkač i Ružice Cindori.
 
izložba

Izložba 'Trešnjevka za 10' u Galeriji Modulor

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka od 29. siječnja do 20.veljače 2021. prikazuje izložbu 'Trešnjevka za 10'. Riječ je o fotografijama iz arhive galerije, nastalim tijekom zadnjih desetak godina djelovanja. Autori izložbe su Saša Martinović Kunović i Luka Mjeda.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>