Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Armina Medoscha i razgovor s autorom

U utorak, 13. rujna, s početkom u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, teoretičar i umjetnik Armin Medosch predstavlja svoju novu knjigu 'Nove tendencije - umjetnost na pragu informatičke revolucije (1961 -1978).'
vrijeme: 13.09.2016. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Govorit će o razvoju modernističkog međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije koji se pojavio u bivšoj Jugoslaviji početkom 1960-ih djelujući u kontekstu bitnih društvenih i političkih previranja. Knjiga je objavljena u nakladi američkog izdavača MIT Press u rujnu 2016. godine.

Sudjeluju: dr. Armin Medosch, autor knjige, dr.sc. Matko Meštrović, likovni kritičar, teoretičar, protagonist Novih tendencija, dr.sc. Hrvoje Klasić, povjesničar, Darko Fritz, kustos, multimedijalni umjetnik, Sunčica Ostoić, članica kustoskog kolektiva Kontejner
Moderira: Leila Topić, kustosica MSU

Nove tendencije, nesvrstani modernistički umjetnički pokret, nastao je početkom 1960-ih u Zagrebu. Predstavljao je novi senzibilitet, odbacujući apstraktni ekspresionizam i socijalistički realizam pokušavao je formulirati umjetnost prilagođenu vremenu napredne masovne proizvodnje. U knjizi Armin Medosch razmatra razvoj Novih tendencija kao glavnog međunarodnog umjetničkog pokreta u kontekstu društvene, političke i tehnološke povijesti. Na taj način, istovremeno prati pomake paradigme: promjenu iz fordizma (politička ekonomija masovne proizvodnje i potrošnje) u informacijsko društvo, te promjenu iz poslijeratnog modernizma u nematerijaliziranu postmodernu umjetničku praksu.

Medosch objašnjava kako su Nove tendencije zamišljale da će brzi napredak tehnologije biti odskočna daska u budućnost bez otuđenja i ugnjetavanja, te sudionici nisu bili protiv novih tehnologija kao većina umjetnika i intelektualaca tog vremena. Radovi Novih tendencija uključuju gledatelja kao koproducenta, ukidajući ideju umjetnika kao kreativnog genija, zamjenjujući ga pritom s pojmom vizualnog istraživača. Pokret se 1968. i 1969. godine aktivno bavio računalom kao sredstvom vizualnog istraživanja, predviđajući nove medije i digitalnu umjetnost.
 
Razgovor je na engleskom. Ulaz je slobodan. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.