obavijest

Laureati Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara


mjesto: Đakovo

Laureati 17. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara su Mario Kolar iz Koprivnice za knjigu kritika 'Nuspojave čitanja' i Davor Ivankovac iz Nuštra pokraj Vinkovaca za niz kritika objavljenih između dvaju Susreta.


Susreti su održani u okviru 48. Đakovačkih vezova, a odluku o nagradama donijelo je Prosudbeno povjerenstvo Susreta koje je Kolaru dodijelilo Nagradu Julija Benešića, a Ivankovcu Povelju uspješnosti Julija Benešića.

Dok se nagrada dodjeljuje autorima na razini cijele Hrvatske, Povelja uspješnosti uvijek se dodjeljuje autorima iz istočne Hrvatske.
Imena nagrađenih objavio je i o njihovome radu govorio predsjednik Prosudbenog povjerenstva Susreta Goran Rem.

Središnja tema okrugloga stola ovogodišnjih susreta bila je Književna kritika spram kritičkog pristupa drugim umjetnostima, a tom je prigodom nekoliko autora, uz moderatora Božidara Petrača, predsjednika Društva hrvatskih književnika, govorilo o utjecaju medija i modernih tehnologija poput blogerske književnosti na književnu kritiku te koliko je ona u tom procesu izložena estradizaciji i senzacionalizmu.

'Danas se književno djelo ne može čitati bez medija koji su skloni estradizaciji, senzacionalizmu, a što književno djelo nema', rekao je Petrač.
 
Uz Petrača i Rema, na 17. susretima sudjelovali su i Vinko Brešić, Ljerka Car Matutinović, Sanja Jukić, Stjepan Blažetin, Ivan Trojan, Josip Palada i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Žigmanov je predstavio novu Trijenalnu književnu nagradu Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije, utemeljenu s ciljem pospješivanja sustavnog pristupa valorizaciji aktualne književne produkcije među Hrvatima u Vojvodini.
(Hina)

(M.K., 02.07.2014)