izložba

Izložba 'Tradicija u suvremenom kontekstu'


vrijeme: 16.06.2016. 16,00
mjesto: Vugrovec Donji; Župni dvor / Galerija Farof

Međunarodna izložba 'Tradicija u suvremenom kontekstu', na kojoj se predstavlja 17 vizualnih umjetnika iz Hrvatske i Francuske, otvara se u četvrtak, 16. lipnja, u 16 sati, u Izložbenom prostoru HULULK - Župni dvor Vugrovec u Vugrovcu Donjem. 
Kulturna baština nerijetko je suptilni, ali značajan pokretač suvremenih umjetničkih praksi. Ovim izložbenim projektom, čija je idejna začetnica akademska slikarica Nina Iris Bešlić, želimo se fokusirati upravo na taj aspekt umjetnosti, obogaćujući ga i elementima ekološkog. Pogled na tradiciju iz suvremenog rakursa uz prisutnost ekoloških tema za kojima vizualne umjetnosti  sve više posežu.

Zanimljivost programa leži zapravo u povezivanju urbane i ruralne sredine u kojima će umjetnici stvarati, što će pokazati i kako suvremenost utječe na selo i njegove promjene sukladno razvoju, koliko zapostavlja ili pak njeguje samu tradiciju i kulturnu baštinu, odabravši kraj koji upravo svojom marginalnošću a izrazitim spomeničkim bogatstvom( tri nepokretna spomenika kulture pod zaštitom) predstavlja netaknutu biser u nisci zagrebačkih četvrti. Umjetnici su posegnuli u bogat tradicijski trezor -  prigorskih vezova i nošnji, staroslavenskih legendi i mitologije, tradicijskih zanata, pletenja, pokladnih maski, biljka, životinja i jela, te spomenutih kulturnih spomenika. Njihovi uradci refleksije su individualnog naslijeđa u kontekstu okoline u kojoj žive i stvaraju, neodobravanja  okoline pri stvaranju, obiteljskog kulturnog naslijeđa u definiranju umjetničkog izraza - koliko se očituje, a koliko ga sam umjetnik poništava u svom stvaralaštvu, navika i kulturnih obrazaca naslijeđenih isključivo kroz obitelj.

Progovaraju i o utjecaju suvremenosti i razvoja na okoliš – njegovoj zagađenosti, izumiranju biljaka i životinja, dugogodišnje nemogućnosti organiziranja otpada u HR, kako suvremen način života i tehnologija mijenjaju okoliš i samo društvo. Mediji kojima bi se umjetnici koristili Land art, instalacija, Site specific, performans u javnom prostoru te novi mediji: video i fotografija i „klasični“mediji  ( slikarstvo, grafika, skulptura i crtež )u zatvorenom, galerijskom prostoru.

U ovaj izložbeni projekt uvršteni su, uz hrvatske umjetnike i inozemni  vizualni umjetnici pozvani kao gosti – izlagači, koji se referiraju na sličnosti i različitosti kultura i tradicija baveći se tematikama svoje baštine i obiteljske kulturne ostavštine. Projekt je zamišljen kao izložbeno predstavljanje, prvo izložbom u Izložbenom prostoru HULULK-a, smještenom u nepokretnom spomeniku kulture, koje će biti  popraćeno umjetničkim intervencijama u vanjskom prostoru parka Župnog dvora te okolnom impresivnom prirodnom (ruralnom) okolišu – Land Art i Site specific  uradcima. Same realizacije ovih umjetničkih intervencija biti će dokumentirane fotografski i video-kamerom te u obliku fotografija  i video filma prezentirane na izložbi u galeriji Greta, u kolovozu, a u svom izvornom obliku – kao intervencije u prostoru,  izvedene modificirane, tj. prilagođene urbanom prostoru u sklopu „Ljeta na Strossu“  u isto vrijeme. Promišljajući o umjetnicima koji bi najbolje predstavili  zadanu temu , odlučili smo se za autore koji su posljednjih godina svojim radovima realizirali srodne ideje i različito, svaki u svom karakterističnom izričaju reflektirali tradicionalno u suvremenom, urbano/ruralno, ekološko. Kroz ovaj projekt predstaviti će se novim radovima koji se nadovezuju na ranije ili će već postojeći rad stavili u novi kontekst predstavljajući ga u novom okolišu.

Od francuskih autora u ovom projektu participiraju: Mio Hanaoka , Vanessa Ancelot,  Marie Dekerle i Antony Chatain.
Hrvatsku grupu čine:  Zvjezdana Jembrih, Renata Ladović Meštrović, Nina Iris Bešlić, Vesna Šantak, Toni Franović, Duje Medić, Danko Friščić, Davor Mezak,  Iris Bondora Dvornik, Paula Banić, Vedran Karadža, Lovro Lapuh i Krunislav Stojanovski.

Sanda Stanaćev Bajzek
 

 
 
 
 
 
 
 
 

(M.K., 10.06.2016)

Preuzmite postojeći katalog u CSV formatu.   PREUZMI


   Ispiši stranicu

 http://www.forum.tm/vijesti/cekate-animator-kulture-koji-je-odgojio-generacije-teslasa-i-koncarevaca-i-jos-uspjesnoOčito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpuf
Očito je prioritet betonizacija, umjesto humanizacije prostora - See more at: http://www.forum.tm/vijesti/ocito-je-prioritet-betonizacija-umjesto-humanizacije-prostora-1954#sthash.5VEPunem.dpu