konferencija, znanstveni skup

'Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi'


vrijeme: 03.04.2014.
mjesto: Zagreb, Goethe-Institut Kroatien, Ulica grada Vukovara 64

Projekt 'Dvostruki teret - učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi' će se provoditi od travnja 2014. do kolovoza 2015., a započinje simpozijem (3.-4. travnja) koji će se održavati u Goethe-Institutu Kroatien.

U sklopu simpozija bit će organiziran razgovor s prof. dr. sc. Volkhardom Kniggeom, ravnateljem zaklade „Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“, koja je i službeni partner projekta.

Informacije o projektu:

'Dvostruki teret – učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi' projekt je Goethe-Instituta Kroatien uz potporu Europske unije koji okuplja znanstvenike, stručnjake iz spomen-područja, dokumentacijskih centara, muzeja te umjetnike, pedagoge, nastavnike i učenike.

Cilj projekta je kroz izvannastavne aktivnosti približiti učenicima povijesne činjenice te ih potaknuti da uz pomoć umjetnika i mentora ostvare manje umjetničke projekte i intervencije u javnom prostoru koji su vezani uz teme holokausta i nacionalsocijalizma. Sudionici projekta dolaze iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Projekt započinje 3. i 4. travnja simpozijem u Zagrebu i nastavlja se studijskim putovanjem u Weimar/Buchenwald od 19. do 22. lipnja 2014. Simpozij i studijsko putovanje služe prenošenju metoda, strategija učenja i povijesnoga znanja te su usmjereni na nastavnike, stručnjake i predstavnike iz obrazovanja i kulture. Nakon toga slijede paralelne faze projekta u partnerskim školama u Zaprešiću, Veszprému, Koprivnici, Beogradu, u kojima će partneri i škole participativnim i refleksivnim metodama u svojim mjestima istraživati lokalnu povijest te inicirati umjetničke projekte i intervencije u javnome prostoru (izložba, video, kazalište, performans). Projekt završava ljetnom školom 2015. godine.

Partneri projekta su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (Zagreb), Forum za primenjenu istoriju (Beograd), Festival suvremenog židovskog filma (Zagreb), Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) i zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar).  U projektu sudjeluju škole: Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, Gimnazija „Obala“ iz Sarajeva, Gimnazija „Fran Galović“ iz Koprivnice, Gimnazija „Lovassy-László“ iz Veszpréma i Treća gimnazija iz Beograda.

Simpozij u Zagrebu, 3.-4. travnja:
Simpozij prvi put okuplja partnere projekta s područja kulture, umjetnosti, povijesno-političkog obrazovanja i škole. U panel-diskusijama, prezentacijama Pecha Kucha, fishbowl-diskusiji i radionicama bit će prilike za razmjenu znanja i metoda te razradu projektnih ideja. O tematskim kompleksima „Učenje pomoću otkrivanja prošlosti – nacionalsocijalizam i holokaust u nastavi“, „Mjesta sjećanja i učenja“ i „Umjetnost protiv zaborava“ raspravljat će među ostalima Benjamin i Emanuel Heisenberg iz Njemačke, Jelena i Milena Bogavac iz Beograda, Saša Šimpraga iz Zagreba, Mónika Kovács iz Budimpešte, Snježana Koren iz Zagreba, Falk Pingel iz Bielefelda, Ljiljana Radonić iz Beča, Bruno Boyer iz Pariza i drugi. Za sudjelovanje na simpoziju potrebna je prijava.

Razgovor: prof. dr. sc. Volkhard Knigge
Petak, 4. travnja, u 18 sati, Goethe-Institut Kroatien

Prof. dr. sc. Volkhard Knigge, ravnatelj zaklade „Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ u razgovoru s novinarkom Vlatkom Kolarović dotaknut će sljedeća pitanja: na koji bi se način mogla i trebala reformirati kultura sjećanja? Kako se druge zemlje suočavaju s nacionalnom prošlošću? Koje su mogućnosti i granice zajedničke kulture sjećanja?

S obzirom na sve manji broj živućih svjedoka sve se češće postavlja pitanje budućnosti sjećanja odnosno kulture sjećanja. Istovremeno bi se kultura sjećanja mogla razviti u sasvim novom smjeru: od jednostavnog prenošenja i zbrajanja sjećanja k “refleksivnoj povijesnoj svijesti kao ishodištu buduće građanske povijesti.” (Volkhard Knigge).

Razgovor je otvoren za javnost!

(R.P.B., 31.03.2014)