Preskočite na glavni sadržaj

Društvo američkih snimatelja nagradilo Vanju Černjula

Za epizodu 'The Fourth Step' serijala 'Marco Polo' Društvo američkih snimatelja dodijelilo je Vanji Černjulu nagradu za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije.
vrijeme: 16.02.2016.
mjesto: Pula, Croatia
url: http://www.sanjamknjige.hr
Primivši nagradu zagrebački snimatelj Vanja Černjul, zahvalio je "svima na Netflixu, Društvu američkih snimatelja i pokojnom direktoru fotografije Haskellu Wexleru koji mu je napisao pismo preporuke za postdiplomski program Sveučilišta u New Yorku i tako mu "promijenio život", objavio je Hrvatski audiovizualni centar na svojim internet stranicama.
 
Černjul već niz godina ima uspješnu međunarodnu karijeru, a paralelno radi i na domaćim projektima.  Diplomirao je snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, nakon čega 1996. odlazi u SAD.

Proslavio se radeći na popularnim američkim televizijskim serijama, 'Ružna Betty', 'Televizijska posla', 'Sestra Jackie', 'Bored to Death' i 'Orange is the New Black', te filmovima 'Pizzerija Kamikaze', 'City Island' i 'The English Teacher'.  Među ostalim, radio je i na hrvatskim filmovima 'Majka asfalta', 'Majstori' i 'Ćaća' u režiji Dalibora Matanića, za koji je 2011. u Puli osvojio Zlatnu arenu za najbolju kameru.
 
Za rad na serijama 'Televizijska posla' i 'Sestra Jackie' bio je  nominiran za nagradu Emmy u kategoriji najboljeg snimatelja polusatnog televizijskog serijala.
 
Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i onih s Filmskog festivala u Stockholmu, Aspen Shortfestu te New York Film Festivalu.
 
Radovi su mu već bili nominirani za ASC-a (American Society of Cinematographers), najuglednije nacionalne udruge snimatelja čiji je član.
 
Nagradu za Netflixov serijal 'Marco Polo' primio je na svečanoj dodjeli 14. veljače u Los Angelesu, tridesetoj po redu u organizaciji tog prestižnog američkog strukovnog društva.
 
(Hina)