Preskočite na glavni sadržaj

Od korica do korica: Marijana Hameršak

Na prvom ovogodišnjem izdanju tribine Od korica do korica u sklopu Booksinog književnog programa Književni budoar, u utorak 16.2. u 19 sati gostovat će Marijana Hameršak, koatuorica s Dubravkom Zimom knjige Uvod u dječju književnost. Tribinu osmišljava i vodi Dinko Kreho.
vrijeme: 16.02.2016. 19:00
mjesto: Martićeva 14d, Zagreb
Marijana Hameršak je znanstvena suradnica pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, istraživačica dječje književnosti, usmene i nematerijalne kulture i povijesti folklora i folkloristike.

Voditelj tribine Dinko Kreho s Marijanom Hameršak će razgovarati o dječjoj književnosti kako u globalnim okvirima, tako i u hrvatskom i širem „regionalnom“, tj. (post)jugoslavenskom kontekstu. Osim načelnih problema definiranja, konceptualiziranja i istraživanja dječje književnosti, prodiskutirat će se i koncepcija „djeteta“ i „dječjeg“ uopće, te će se spomenuti i zanimljive činjenice iz povijesti domaće dječje književnosti – poput skandala koji je uzrokovala jedna zbirka pjesama sedamdesetih godina, ili povijesti institucionaliziranja školske lektire u Hrvatskoj.   

Knjiga Uvod u dječju književnost iznimno je širokog tematskog fokusa i proteklih je mjeseci zasluženo pobudila nesvakidašnje zanimanje kulturne javnosti u Hrvatskoj. Naime, Uvod u dječju književnost istodobno je povijest jednog polja istraživanja i iscrpan pregled njegovih temeljnih problemskih čvorišta i širih kulturnih i društvenih implikacija, kao i opsežan prilog historiografiji hrvatske dječje književnosti i povijesti njezina izučavanja.

Uvod u dječju književnost u središte zanimanja stavlja više važnih i zanimljivih pitanja. Što je, zapravo, dječja književnost – književnost namijenjena djeci, književnost koju djeca čitaju ili nešto treće? Drugim riječima, što je to što dječju književnost čini dječjom? Kako se ona formira kao predmet zanimanja i polje istraživanja, i koji se problemi i prepreke pritom javljaju? Na kakvu i koliku autonomiju uopće može pretendirati njezino proučavanje? I, prije svega, na koji način pitanja o naravi dječje književnosti mogu baciti svjetlo na ona još veća i značajnija – na pitanja o naravi književnosti kao takve?

Od korica do korica jedna je od tribina u sklopu Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar. Tribina se bavi suvremenom književnom produkcijom, ponajprije onom hrvatskom i regionalnom, u najširem smislu te riječi.