Preskočite na glavni sadržaj

Tematska šetnja Zagrebom u sklopu projekta 'Ženski antifašistički Zagreb'

Centar za ženske studije poziva na tematsku šetnju Zagrebom u sklopu projekta 'Ženski antifašistički Zagreb', u utorak, 29. rujna, u 18 sati, ispred Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, uz vođenje Barbare Blasin i Ane Lovreković.
vrijeme: 29.09.2015. 18,00
mjesto: Zagreb; Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8
url: http://www.zenstud.hr
Projekt Ženski antifašistički Zagreb želi predstaviti razdoblje II. svjetskog rata (1939.-1945.) iz antifašističkog diskursa, prateći povijest ženskih pokreta i otpora žena Zagreba fašizmu. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koje su značajno sudjelovale u javnom i političkom životu, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas. Ženska feministička, sindikalna, omladinska, radnička i studentska scena međuratnog Zagreba postavila je temelje za masovno uključivanje u antifašistički pokret.

Mnoge društvene, političke i kulturne organizacije, koje su djelovale u Zagrebu, bez obzira na njihovo društveno ili nacionalno nasljeđe, stvorile su osviještenu žensku populaciju, kasnije uključenu u Narodnooslobodilačku borbu i oružani otpor fašizmu. Nova mlada generacija žena, svojim je masovnim učešćem i velikim žrtvama konačno omogućila pravnu jednakost žena.
 
Tematskom šetnjom gradom Zagrebom upoznat ćemo posjetitelje s manje poznatim biografijama, aktivnostima ženskih organizacija i lokacijama uoči i početkom II. svjetskog rata. Tematska šetnja gradom završit će na Trgu žrtava fašizma oko 20 sati.

Molimo sve zainteresirane da potvrde svoj dolazak na e-mail: zenstud@zenstud.hr