Preskočite na glavni sadržaj

Počeo Tjedan kajkavske kulture

Tjedan kajkavske kulture, jedna od najznačajnijih kulturno-zabavnih manifestacija Hrvatskoga zagorja, počela je u nedjelju poslijepodne u Krapini, ali zbog kiše bez predviđene povorke petstotinjak dječaka i djevojčica obučenih u tradicionalne zagorske nošnje koji su trebali prošetati krapinskim ulicama.
vrijeme: 06.09.2015.
mjesto: Sisak, Croatia
url: http://europeanheritagedays.com/

Posjetiteljima se u slijedećih tjedan dana nudi niz događanja, od kulturno-umjetničkih do zabavnih i sportskih te gospodarskih, a program će biti zaokružen Festivalom kajkavske popevke iduće subote u dvorani u kojoj je manifestacija u nedjelju i počela.

Tjedan je otvorio zamjenik ministra kulture Alen Kajmović i zahvalio svima koji rade na očuvanju riječi "kaj". Istaknuo je da je Ministarstvo kulture stalni pokrovitelj manifestacije, te da time potvrđuje svoju privrženost očuvanju "lijepe naše domače reči". Za Kajmovića, riječ "kaj“ neprocjenjiva je kulturna baština, ali i lokalni i nacionalni identitet, te je izrazio i zadovoljstvo što veliki broj, posebno mladih ljudi, na ovoj manifestaciji radi na očuvanju te baštine i tog identiteta.

Dobrodošlicu svima koji će u slijedećih tjedan dana posjetiti Krapinu i "Tjedan kajkavske kulture" zaželio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te poručio kako "otvorena srca i duše očekujemo posjetitelje iz cijele 'Lijepe naše' da nam se pridruže jer ne smijemo zaboraviti da se 'kaj' govori u više od polovice Republike Hrvatske i dvanaest županija".

Najpoznatiji program manifestacije je jubilarni 50. Festival kajkavskih popevki koji će ponuditi retrospektivu dosadašnjih popevki. Dio programa posvećen je najmlađima, poput 30. obljetnice Dječjeg festivala Kaja u riječi, pjesmi, slici i plesu koji će se održati u četvrtak, 10. rujna na Dječji dan, kad će za najmlađe na nekoliko mjesta u Krapini biti organizirane i brojne radionice, igraonice i pričaonice.

Festivalska kulturna baština bit će izložena u Gradskoj galeriji na izložbi koju organizira Pučko otvoreno učilište Krapina. U sklopu znanstvenih događanja na programu je 14. znanstveni skup "Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća", a u Franjevačkom samostanu održat će se izložba lepoglavske čipke te koncert iz ciklusa "Orgulje Heferer".

Sve posjetitelje Krapine očekuje i bogat program na središnjem gradskom trgu koji organizira Turistička zajednica Grada Krapine. Riječ je o nastupima brojnih KUD-ova iz Zagorja, ali i drugih krajeva Hrvatske. Predstavit će se i razni običaj, vratit će se "Dudek i Regica", "Križevačko spravišče“, vinski običaji jastrebarskog područja. Među brojnim koncertima su i oni na kojima će u petak i subotu navečer nastupiti "Prljavo kazalište" i Miroslav Škoro, a neće nedostajati ni sportskih sadržaja na III. Danima krapinskoga sporta.

Posebno mjesto u programu ima i Gospodarski zbor koji će, 23. put zaredom, okupiti najbolje poduzetnike i obrtnike Krapinsko-zagorske županije kao i iz ostalih krajeva Hrvatske te susjednih zemalja. Organizatori Gospodarskog zbora su Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Krapinsko-zagorska županija i grad Krapina, a bit će otvoren u četvrtak, 10. rujna. (Hina)