Preskočite na glavni sadržaj

Marijan Matković: Krizanteme

Povodom stogodišnjice rođenja Marijana Matkovića odigrat će se praizvedba njegove drame 'Krizanteme', 7. srpnja, u 21 sat, u Atriju Veleučilišta u Karlovcu. Predstava je nastala u režiji Dubravke Crnojević-Carić, a igraju Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac.
vrijeme: 07.07.2015. 21 h
mjesto: Karlovac

Marijan Matković: Igra oko smrti/ Lozinka: Krizanteme

Povodom obljetnice rođenja Marijana Matkovića, rođenog Karlovčanina, a značajnog teatrologa, književnika, akademika, dugogodišnjeg tajnika Razreda za književnost i Predsjedništva Akademije, realizirana je predstava prema dijelovima ciklusa njegovih drama Igra oko smrti. Igra oko smrti svojevrsna su saga o nekoliko obitelji te o prepletanju njihovih životnih sudbina tijekom izazovnih predratnih i ratnih godina.

Predstava Igra oko smrti/ Lozinka: Krizanteme temeljena je na odnosu Nede Gorsky i Žarka Župana, dvoje mladih ljudi koji se po mnogo čemu razlikuju od ostalih. Izolirani od ratnih zvukova i slika, u Nedinoj udobnoj, djevojačkoj sobi, njih dvoje, bliski na atipičan način, podsjećaju jedno drugo na ono što su mogli postati, kao i na ono što bi mogli biti da nisu u ovom trenutku baš ovdje. Ali jesen je, 1941.

Ovo je dakle predstava o iznimnoj ljubavi te izazovima koje stoje pred individualcima u trenucima krize.

Lozinka: Krizanteme dramska je predstava koja ima realističnu platformu, ali zadire i u prostore nesvjesnog i nadrealnog. Matković progovara kroz usta glavnih lica tematizirajući odnos živih i mrtvih, ljubavi i ideala, slabosti i snage. „Stvari su postojanije nego ljudi“, jedna je od rečenica koja je provodna linija čitavog njegovog ciklusa, pa tako i naše predstave.

Predstava je realizirana u koprodukciji Društva Karlovčana iz Zagreba, udruge Polka, Zorin dom Karlovac, Studio 23.

Režija: Dubravka Crnojević-Carić
Asistentica redateljice: Beatrica Kurbel
Projekcije: Tijana Pavliček
Autor svijetla: Robert Pavlić

Igraju:
Marijan Matković, Žarko Župan: Karlo Mrkša
Neda Gorsky: Kasija Vrbanac

Svečana premijera održat će se 19.9.2015.godine u Karlovcu.